Boczek duszony z cebulką zieloną

Oceń ten wpis!

Słodkokwaśna miała bardzo ciężki imprezowy weekend 😉 , ale żebyście nie myśleli, że tylko alkohol lał się strumieniami.

Nie, nie. Krzewiliśmy też w narodzie azjatycką, a dokładnie wietnamska kuchnię, i przepisem z tej kuchni dzielimy się z Wami nasi Drodzy Przyjaciele

Tak  więc przepis na dziś:

Boczek duszony z cebulką zieloną:

Składniki:

  • 80-90 dag boczku, najlepiej bez skóry
  • 1 ewentualnie 2 pęczki zielonej cebulki
  • 2 lub 3 łyżki miodu (wielokwiatowego)
  • 1-2 łyżki świeżego imbiru (może być mielony, ale świeży lepszy)
  • 2 duże ząbki czosnku bardzo drobno pokrojone albo zmiażdżone
  • 7 łyżek jasnego (w jednym sklepiku opisany jako jaśny) sosu sojowego
  • sól

Boczek kroimy na kawałki 4 na 4 cm (można na większe), czosnek rozcieramy z solą, aż do uzyskania papki, miód mieszamy z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Tym „czymś” nacieramy mięso.

Wkładamy mięso do brytfanny, na dno wlewamy trochę wody i dusimy około 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni (oczywiście Celsjusza). Od czasu do czasu polewając wodą, tą którą wlaliśmy wcześniej.

Kroimy cebulkę na około 3-4 centymetrowe kawałeczki, dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze około 10-18 minut, w temperaturze 220 stopni. Na koniec odkrywamy brytfannę na 5-8 minut, żeby boczek ładnie się zarumienił. Podajemy mięso na stół, każdą porcję razem z cebulką, polewając sosem. Pozostały sos wyjadamy na drugi dzień z dobrym pieczywem 😉

boczek 300x248 Boczek duszony z cebulką zieloną

Boczek duszony z cebulką

Smacznego!

Wasza slodkokwasna.pl

  1. potwierdzam, przepyszne jamu 😉
    to został sos na drugi dzień. myślałem, że wszystko wyczyściliśmy?

    6 łyżek sosu jasnego dodałem 😉
    (a właściwie 12 łyżeczek)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *