Rozstrzygniecie konkursu i zwycięski ostry przepis

Oceń ten wpis!

Mamy wyniki konkursu, na które wszyscy czekają!!! Obrady jury były naprawdę ostre 😉
Mango było w czołówce, ale krewetki niespodziewanie i niezauważenie prześlizgnęły się na przód. Po spałaszowaniu kilku głębszych ostrych napitków, okazało się, że krewetka lubi pływać i to ostro.
Po wielu sporach i perswazjach, jury w końcu uznało wyższość zupy nad makaronem. Ogłaszamy wszem i wobec, że wygrała ostro-kwaśna zupa z makaronem udon, przepis zamieszczony na naszym fanpage na FB przez Karolinę.

Ostro-kwaśna zupa z makaronem udon

zupa z udon Rozstrzygniecie konkursu i zwycięski ostry przepis

Składniki:

  • 400 g świeżego makaronu udon (2 opakowania po 200 g)
  • 500 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 2/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 3 listki limonki kaffir
  • 4 cienkie cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki pasty tom yum
  • krewetki + olej arachidowy (ilość wg uznania)
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę i czosnek siekamy bardzo drobno.
  2. Dymki (białą i jasnozieloną część) kroimy w plasterki, szczypior w krążki.
  3. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju arachidowego, wrzucamy na nią czosnek, dymki (bez szczypioru), papryczkę.
  4. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy listki limonki kaffir oraz pastę z trawy cytrynowej.
  5. Mieszamy i smażymy przez ok. minutę.
  6. Zalewamy gorącym bulionem.
  7. Na małym ogniu trzymamy przez około 6-7 minut.
  8. Krewetki skrapiamy olejem arachidowym i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
  9. Gotowe zdejmujemy i odstawiamy na bok.
  10. W drugim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia.
  11. Po ok. 7 minutach gotowania do bulionu dodajemy pastę tom yum.
  12. Dokładnie mieszamy ją z bulionem, gotujemy całość jeszcze 4-5 minut.
  13. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy świeży makaron udon i gotujemy go przez 2-3 minuty.
  14. Odcedzony makaron nakładamy do misek.
  15. Na kilka sekund krewetki wrzucamy do zupy, a następnie wyjmujemy.
  16. Wyjmujemy również listki limonki.
  17. Gorącą zupą zalewamy makaron, na wierzchu wysypujemy szczypior z dymek i układamy krewetki.

Smacznego!!

A tak wygląda nagroda: azjatycki zestaw 😉

fot cookandwatch com nagroda w konkursie Rozstrzygniecie konkursu i zwycięski ostry przepis

Dziękujemy wszystkim za przesłane przepisy i zachęcamy do udziału w następnych konkursach.

wasza slodkokwasna.pl

  1. oooo uwielbiam krewetki, i ostre rzeczy
    koniecznie musze sprobowac
    szkoda ze nie wiedzialem o konkursie, bo moze sam bym cos przygotowal

    • Proponujemy rss albo zostać fanem na FB, bo i na blogu, i na FB pojawiała się informacja o konkursie, a nagrody były naprawdę zacne 😉
      A z krewetkami, można znaleźć jeszcze parę dań na blogu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *