Curry z wieprzowiną, tofu i bakłażanem

Oceń ten wpis!

Dzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami 😉 Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani z tofu, ani z bakłażana. I to była słuszna decyzja. Bakłażan dodał smaku i aromatu, a tofu pięknie przesiąkło sosem. Oczywiście danie można przygotować tradycyjnie w woku, albo w garnku, ale my użyliśmy do tego celu, nie zgadniecie na pewno….
Tak, jednak zgadliście 😉 wolnowara. Niedługo będziemy mogli chyba wydać książkę 101 przepisów na dania z wolnowara dla zabieganych i leniwych 😉
Wolnowar sprawdził się znowu idealnie, wszystko było jak należy albo nawet lepiej.
A przy okazji zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby pogotować wegetariańsko w azjatyckiej niebanalnej odsłonie, na organizowane przez nas warsztaty.
Dwa terminy do wyboru: 29 lub 30 listopad. Link do wydarzenia na FB.
Jeśli ktoś nie korzysta z facebooka, to wystarczy się odezwać, a my wyślemy szczegółowe informacje.

Curry z wieprzowiną, tofu i bakłażanem

fot cookandwatch com curry wieprzowina baklazan tofu z wolnowaru Curry z wieprzowiną, tofu i bakłażanem

Curry z wieprzowiną, tofu i bakłażanem

 

Składniki:

  • 400 g bakłażana
  • 400 g łopatki wieprzowej pokrojonej w małe kawałki
  • 350 g tofu
  • 2 liście limonki
  • 2 chili posiekane
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki pasty curry (zielonej kupionej lub z naszego przepisu na pastę curry)
  • limonka pokrojona w ćwiartki

Sposób przygotowania:

  1. Liście limonki, 1 chili i czosnek siekamy.
  2. Mieszamy z 1 łyżką sosu rybnego i 1 łyżką oleju.
  3. W tak przygotowanej zalewie marynujemy łopatkę przez około 2 godziny.
  4. Później smażymy na mocnym ogniu na brązowo.
  5. Tofu kroimy w kostkę i smażymy w głębokim tłuszczu. Odsączamy.
  6. Bakłażana kroimy w kostkę, solimy. Po 10 minutach płuczemy dokładnie.
  7. Przekładamy tofu, bakłażana i łopatkę do wolnowara.
  8. Mleko kokosowe mieszamy z 1 łyżką sosu rybnego i pastą curry.
  9. Zalewamy mięso, tofu i bakłażana, dolewamy wodę i mieszamy dokładnie.
  10. Ustawiamy długi program (8 godzin).
  11. Od czasu do czasu mieszamy.
  12. Podajemy z ryżem, limonką i posiekanym chili.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *