Fasolnik (fasolka wężowa) z tofu

3.5/5 - (2 votes)

Może bardziej na centymetry, ale chwytliwy tytuł to dobra sprawa.
Dziś danie dla wegetarian. Z tofu i dziwnym warzywem jakim jest fasolnik chiński. Dziwnym tylko z wyglądu, bo ze smaku fasolnik jest bardzo fasolkowy. No, ale za to długość jak z księgi rekordów Guinessa. Po zakupie wije się jak koszyku jak gniazdo węży 😉 Na szczęście nie trzeba ani obcinać głów, ani nawet grać na flecie. Wystarczy podsmażyć w woku i można się zajadać.

Fasolnik z tofu

fot cookandwatch com fasolnik chinski z tofu i mlekiem kokoksowym Fasolnik (fasolka wężowa) z tofu

Fasolnik z tofu

Składniki:

  • 200 g fasolnika
  • 250 g tofu
  • 3 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 cm korzenia imbiru
  • pęczek tajskiej bazylii
  • kiełki sojowe
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • płaska łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • chiński makaron jajeczny

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokroić w niewielkie kwadraty.
  2. Dodać sos sojowy i odstawić na 15 min.
  3. Czosnek, cebulę i imbir drobno posiekać.
  4. Posiekać również liście bazylii.
  5. Fasolnik umyć i pokroić w 15 cm kawałki.
  6. Tofu usmażyć na rumiano na głębokim oleju.
  7. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  8. Czosnek wrzucić do woka na dwie łyżki oleju i rozgrzewać, mieszając.
  9. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodać fasolnik, zwiększyć ogień i smażyć mieszając i potrząsając.
  10. Do przysmażonego fasolnika dodać tofu i wymieszać.
  11. Zmniejszyć ogień. Dodać imbir i szalotkę.
  12. Dokładnie wymieszać.
  13. Dodać sos rybny, cukier i zalać mlekiem kokosowym.
  14. Przykryć i gotować od czasu do czasu mieszając, aż mleko trochę zgęstnieje, a fasolnik zmięknie.
  15. Pod koniec gotowania dodać bazylię i garść kiełków sojowych.
  16. Wymieszać z makaronem.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

 

  1. Zamysł dobry, ale niestety ten przepis jest kiepski i brakuje szczegółów.

    Po pierwsze zabrakło informacji o paście curry. Powinna być w punkcie 13. W tym samym punkcie powinna znaleźć się również 1 łyżka sosu sojowego. Inaczej danie jest całkowicie nie słone. Dodał bym szczyptę białego pieprzu. Dwie łyżki sosu rybnego to stanowczo za dużo, zdominował on cały smak. Sugeruję 1 łyżkę max.
    Mleko kokosowe powinno być przynajmniej 70-80%, w innym wypadku mamy za dużo wody kokosowej. Dodałbym płatków chilli mała szczyptę, w zależności od upodobań.
    Fasolnik przed smażeniem śmiało blanszujemy przez 2-3 min bez przykrywki.
    Szalotki bym nie siekał, raczej w przypadku dań z woka rzadziej się tak robi. Pokroić w piórka i dodać w pkt. 10-11, tak by dać jej szansę się podsmażyć.
    Na końcu podałbym całość z ćwiartką limonki i przesypał kruszonym orzechem ziemnym, najlepiej prażonym, jak mamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *