Golonka

Oceń ten wpis!

Golonka towarzyszyła nam ostatnio przez kilka dni. Przygotowana w wolnowarze (a jak 😉 w azjatyckich smakach (no bo jakże by inaczej) została spożyta na rożne sposoby.
Na kapuście, bez kapusty, dopieczona w piekarniku i dosmażona na woku, w kanapce i na talerzu, z pieczywem i bez pieczywa, z dodatkami w postaci musztardy lub sosu rybnego i bez dodatków zupełnie. Tak więc dajemy wam przepis i wskazówki wraz ze zdjęciami, a Wy możecie  to wykorzystać w sposób bardzo twórczy.  Dla tych, co nie lubią golonki, obiecujemy za chwilę następny przepis. A dla wszystkich jeszcze dzisiaj następny wpis na blogu z propozycją karnetów na dowolne warsztaty. Idealna opcja prezentowa. Karnety do końca kwietnia, imienne i przesyłane na adres e-mail do samodzielnego wydrukowania. Idealna opcja dla wszystkich, którzy zostawiają zakup prezentów na ostatnią chwilę 😉

Golonka z wolnowara

fot cookandwatch com golonka z wolnowaru po Golonka

Golonka z wolnowara

Składniki:

  • 1,2 kg golonki z kością
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 małe piwo, najlepiej azjatyckie ryżowe, lub inne łagodne
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 chili posiekane
  • 1/2 łyżeczki „wietnamskiej wegety”
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu
  • odrobina soli
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 2 cebule pokrojone w piórka
fot cookandwatch com golonka z wolnowaru przed Golonka

Golonka z wolnowara przed gotowaniem

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, sos rybny, chili, wegetę, cukier, pieprz i sól mieszamy, układamy mięso w wolnowarze i macerujemy przygotowanej mieszance przez 2 godziny.
  2. Mięso na chwilę wyjmujemy, dodajemy marchewkę, cebulę i pietruszkę, dolewamy piwo, mieszamy dokładnie i układamy razem z golonką (trochę warzyw na dole)
  3. Nastawiamy na długie gotowanie (8-10 godzin)
  4. Po tym czasie możemy golonkę przypiec w piekarniku, podsmażyć w całości lub w kawałkach i podać w sposób który nam odpowiada 😉
fot cookandwatch com golonka z wolnowaru odsmazana z kapusta Golonka

Golonka z wolnowara podana na podsmażanej kapuście

 

fot cookandwatch com kanapka z golonka z wolnowara Golonka

Golonka z wolnowara podana na kanapce z kolendrą www.onlysandwich.com

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

  1. Z azjatyckich wersji golonki uwielbiam w słodkim sosie kantońskim z jagodami goi (taka jadam w Pańskiej 85 w Warszawie) przepyszna, polecam spróbować 🙂 Takiej jeszcze nie jadłam ale na pewno przepis wypróbuje.

  2. Smacznie przyrządzone oraz pięknie wyglądające dania.Niestety żona,choć jest technikiem gastronomii bardzo nie lubi wszelkich nowości.
    jednak od czasu do czasu udaje mi się coś przeforsować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *