Kalafior i tofu

Oceń ten wpis!

A może raczej tofu i kalafior. Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę naszych wegeprzyjaciół i wegeczytelników 😉 Ale nie tylko, bo my mięsożercy akurat dania w tofu bardzo lubimy. Fajnie wchłania przyprawy, można je smażyć i gotować. I co ważne, w naszych przepisach nie udaje schabowego, boczku czy szynki 😉 Tofu to tofu, i nie musi udawać mięsa. Ba, z mięsem bardzo fajnie się łączy np. z boczkiem, ale o tym przy okazji innego wpisu 😉

My polecamy tofu z wietnamskich sklepików. Zdecydowanie lepsza jakość i cena w porównaniu np. z hipermarketami. Jeśli chcecie przechowywać takie tofu
dłużej niż 3 dni, to zalecamy pokrojenie w kostkę i usmażenie w głębokim tłuszczu. Po zamknięciu w pudełku można je spokojnie trzymać 7-10 dni w lodówce.
Nadal będzie świetnie się marynować i wchłaniać smaki.

 

Tofu z kalafiorem.

fot cookandwatch com tofu i kalafior Kalafior i tofu

Tofu z kalafiorem

Składniki:

  •     250 g usmażonego tofu
  •     1 mały kalafior
  •     2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  •     1,5 łyżki sosu rybnego
  •     1/2 łyżeczki wietnamskiej vegety
  •     1 łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu
  •     2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

  1. Tofu kroimy w około 3×3 cm kostkę i smażymy w głębokim oleju na jasny brąz.
  2. Kalafior gotujemy około 5-8 minut w lekko osolonej wodzie.
  3. Studzimy, obrywamy pojedyncze różyczki.
  4. Sos sojowy mieszamy z rybnym, dodajemy „vegetę”, czarny pieprz, czosnek i jedną łyżkę oleju.
  5. Tofu i kalafiora marynujemy w zalewie przez około 3 godziny.
  6. Rozgrzewamy mocno wok, wlewamy olej i smażymy małymi partiami.

Podajemy z ryżem albo bułeczką.
Smacznego!!!

 

Wasza slodkokwasna.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *