Szybka, przepyszna chrupiąca przekąska czyli

Kulki wieprzowo-makaronowe

kulki wieprzowo makaronowe fot slodkokwasna.pl  200x300 Szybka, przepyszna chrupiąca przekąska czyli

Kulki wieprzowo-makaronowe

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry  – ziarna utarte w moździerzu lub utłuczone młotkiem w plastikowej torbie zawiniętej w codzienną gazetę
  • łyżka sosu rybnego
  • 1 jajko
  • 80 g makaronu sojowego przeźroczystego,  w całości nie połamanego
  • olej do smażenia
  • chili

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wieprzowinę z kolendrą.
  2. Dodaj sos rybny i wymieszaj.
  3. Jajko dokładnie roztrzep.
  4. Dodawaj jajko do mięsa w takiej ilości, żeby powstała jednolita masa.
  5. Z masy zrób małe kulki i odstaw do lodówki na 35 minut.
  6. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu (zalej wrzątkiem na 10 minut, później odcedź).
  7. Każdą kulkę okręć kilkoma nitkami makaronu.
  8. Rozgrzej olej w woku (sporo) i smaż kulki, aż zrobią się brązowe i chrupiące.
  9. Odkładaj na papierowe ręczniki, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawaj przybrane chili.

Najlepiej serwować ze słodkim sosem chili i żeby było fiużon, z kiszonym ogórkiem z Bazaru Szembeka.

PS Jeśli zostanie Wam makaron, to warto go usmażyć w tym samym tłuszczu, na chrupko – przepyszne „nibyczipsy”

Wasza slodkokwasna.pl

 

pixel Szybka, przepyszna chrupiąca przekąska czyli

Jedna myśl nt. „Szybka, przepyszna chrupiąca przekąska czyli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *