Wielkanocny kwiatuszek

od slodkokwasnej. Z najlepszymi życzeniami i z … przepisem. Macie więc szansę na przygotowanie podobnego smakołyku na swój wielkanocny stół.

fot marszull com DSCF50311 Wielkanocny kwiatuszek

Kwiatowa rolada

„Kwiatowa” rolada

Skladniki:

  • 5 jajek
  • kilka zielonych  fasolek szparagowych
  • marchewka
  • 2 kabanosy
  • 20 dkg mielonego mięsa drobiowego
  • 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • kilka suszonych grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • pieprz
  • wietnamska vegeta – Thit Than & Xuong Ong
  • olej

 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wymieszać i przyprawić Thit Than & Xuong Ong i pieprzem, dodać rozgnieciony czosnek. Odstawić.
  2. Ugotować marchewkę „na twardo” (nie powinna być miękka i łamliwa) i pokroić w podłużne paski.
  3. Oddzielić żółtka od białek i roztrzepać. Olejem natrzeć patelnię i rozgrzać. Wlać połowę białka i usmażyć coś w rodzaju omleta. Z drugiej połowy białka usmażyć kolejny „omlet”. W identyczny sposób usmażyć dwa „omlety” z żółtka.
  4. „Omlet” z białka ułożyć na dużej desce do krojenia i nałożyć na niego – równomiernie na całej powierzchni –  1/4 porcji mięsa.
  5. Na mięsie ułożyć „omlet” z żółtka i ponownie pokryć równomiernie 1/4 porcji mięsa.
  6. Ułożyć kabanosa i zawinąć „omlety” z mięsem do połowy.
  7. Dołożyć pasek marchewki i trochę zawinąć.
  8. Dołożyć fasolkę i grzyby (przez całą szerokość „omleta”) i zawinąć do końca.
  9. Roladę zawinąć w folię aluminiową i delikatnie porolować po desce.
  10. W ten sam sposób przygotować drugą roladę.
  11. W garnku zagotować wodę i na parze gotować rolady (w folii) przez ok 25-30 min. Co jakiś czas przewracać.
  12. Po ugotowaniu ostudzić i wyjąć z folii.

Z pociętej na plasterki rolady układamy piękny kwiat 😉 Jemy posypany szczypiorem.

A w ramach świątecznego bonusu przepis na świetnie komponujący się z roladą

Ryż z sezamem

Składniki:

  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wietnamskiej vegety – Thit Than & Xuong Ong
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g ryżu długoziarnistego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż.
  2. Z pozostałych składników zrobić sos.
  3. Ryż wymieszać z sosem.
  4. Włożyć do drewnianej foremki z wzorem na dnie (dostępna w wietnamskim sklepiku) lub innego naczynia o ciekawym kształcie i zrobić „babki”.

i tyle z kulinariów.

Róbcie, jedzcie i weselcie się z okazji Świąt.  Tylko żeby to wszystko nie skończyło się ciężkim poświątecznym brzuchem 🙂

 

Wasza slodkokwasna.pl

pixel Wielkanocny kwiatuszek

4 myśli nt. „Wielkanocny kwiatuszek

  1. super! szukalam tego przepisu, kiedys jadlam roladę, i bardzo mi smakowała. Znalazłam w książce z przepisami wietnamskimi, ale jakaś taka była bardzo skomplikowana. Przepis slodkokwasnej jest mniej przerażający, na pewno spróbuje zrobic

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *