Wietnamska kolacja

Oceń ten wpis!

albo śniadanie, czyli poznajcie się z „warzywami”.

Jeśli znacie zupę rybną z makaronem bun (bun ca), to znacie też na pewno roślinę can ta, skrzętnie skrywaną przez posługujących się językiem polskim Wietnamczyków pod wiele mówiącą nazwą – „warzywa” 😉

Jak wykazało przeprowadzone przez slodkokwasna.pl  śledztwo, owe „warzywa” to kropidło wodne (Hemlock water dropwortrau cần ta)

Do nabycia w naszym ulubionym sklepiku na Marywilskiej 44  (ze względu na rozmiar raczej ciężko je przeoczyć).

Rau can ta wykorzystać można na wiele sposobów: we wspomnianej już wcześniej zupie rybnej, jako dodatek do sałaty z rybą, do ryby smażonej i smażone razem z wołowiną.

Przepisem na to ostatnie danie dzisiaj się z Wami podzielimy.

Wietnamska kolacja, czyli wołowina z can ta

fot marszull com DSCF4485 200x300 Wietnamska kolacja

Wołowina smażona z can ta

Składniki:

  • pokrojona na małe kawałki wołowina  30 dkg
  • can ta
  • marchew marynowana
  • 8 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 2 łyżki wietnamskiej vegety – Thit Than & Xuong Ong
  • 2 łyżki słodkiego sosu  sojowego
  • 4 łyżki oleju arachidowego

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę wymieszać z połową czosnku, przyprawą, słodkim sosem sojowym i olejem i odstawić na 45 min.
  2. Lekko rozgrzać olej na patelni, wrzucić czosnek, poczekać aż zacznie pachnieć i dodać wołowinę.
  3. Smażyć ok 5 min., ale wołowina nie powinna być mocna wysmażona.
  4. Wyjąć z patelni.
  5. Podsmażyć warzywa na dużym ogniu  – najpierw marchew, potem can ta.
  6. Wymieszać z wołowiną. Chwilę podsmażyć wszystko razem.
  7. Podawać z ryżem lub z pieczywem.

Smacznego!

Wasza slodkokwasna.pl

  1. Pingback: Krewetek z „warzywami” | Blog Slodkokwasna.pl

  2. Pingback: Sałatka z warzywem | Blog Slodkokwasna.pl

  3. Pingback: Krewetki z okrą i can ta | Blog Slodkokwasna.pl

  4. Pingback: Bezmięsna sobota | Blog Slodkokwasna.pl

  5. Pingback: Marchewka raz! | Blog Slodkokwasna.pl

  6. Gdzie mozna kupic te warzywa? bo danie wyglada calkiem spoko
    Przy okazji czy planujecie zrobienie jakis dan, ktore sprzedaja wasi znajomi na brackiej? 😉
    bo nie ukrywam ze bardzo lubie tam jesc, ale chcialabym czasem cos takiego przygotowac w domu 😉

    • Warzywo oczywiscie mozna kupic na Marywilskiej 44 w naszym ulubionym sklepiku 😉
      A co do dan od Nama Sajgona 😉 to oczywiscie planujemy publikacje przepisow, na poczatek bun cha i bun bo Nam bo
      ale musimy jescze troche potrenowac zeby wszystko wychodzilo tak jak trzeba 🙂

Skomentuj wojtek em Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *