Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka

Lubicie czosnek? Jeżeli lubicie kuchnię azjatycką, to pewnie tak. Czosnek pochodzi z Azji i z tego względu jest nieodłącznym składnikiem miejscowych potraw. My lubimy czosnek w każdej postaci. Gorzej z zapachem po jego spożyciu, ale coś za coś 😉 Czosnek to nie tylko smak, ale też doskonała roślina lecznicza i killer infekcji. Warto o tym pamiętać przygotowując jedzenie – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Jakiś czas temu wypatrzyliśmy w naszym ulubionym sklepiku, dziwną roślinę, wyglądającą jak fasolka z pięknymi główkami na końcu. Przy bliższym poznaniu organoleptycznym okazało się, że to odmiana czosnku.
Odmiana, która bardzo lubi wołowinę 😉 Delikatna i aromatyczna.
Znajoma twierdzi, że mocno wydzielająca zapach przez skórę (po zjedzeniu) ale my takich objawów nie zaobserwowaliśmy.
Dziś – specjalnie dla Was – danie z czosnkiem.

Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka

fot cookandwatch com wolowina z wietnamskim czosnkiem i pak choi Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka

Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka

Składniki:

  • 400 g wołowiny pokrojonej w małe kawałki
  • 15 łodyżki czosnku
  • 10 małych kapustek pak choi
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka wietnamskiej vegety

 

Sposób przygotowania:

  1. Z posiekanego czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, cukru i wietnamskiej vegety zrobić marynatę.
  2. Pokrojoną w niewielkie paki wołowinę zamarynować i odstawić na 2 godziny.
  3. Łodyżki czosnku pokroić na 2 lub 3 części.
  4. Pak choi pokroić na mniejsze kawałki.
  5. W woku mocno rozgrzać olej i wrzucić wołowinę. Smażyć 1 minutę.
  6. Zdjąć z woka.
  7. Do woka wlać 1 łyżkę oleju i smażyć łodyżki czosnku.
  8. Po chwili dodać pak choi i smażyć, aż warzywa zmiękną.
  9. Dodać wołowinę i smażyć 1 minutę.

Podawać z makaronem bun.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

pixel Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka

Jedna myśl nt. „Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka

  1. Pingback: Tofu z fasolką, pak choi i mlekiem kokosowym | Blog Slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *