Sezon na bakłażana, więc i u nas na blogu bakłażan. Trochę sceptycznie pochodziliśmy do tego dania. No bo smażony w głębokim tłuszczu, tylko 100 g mięsa i jakieś takie za proste 🙂
Ale efekt nas powalił (czy też może posadził, bo jedliśmy przy stole) i całe danie znikło niewiarygodnie szybko. Było naprawdę przepyszne. Bakłażany świetnie skomponowane z mięsem i przyprawami. Może trochę brakowało chili 😉 ale ci, którzy nie przepadają za ostrą kuchnią będą wniebowzięci. Idealny smak i aromat, w sam raz na kolacyjkę wieczorową jesienną porą.
Sam przepis (po małych modyfikacjach) pochodzi z książki Fuchsia Dunlop, którą dostaliśmy w prezencie i jesteśmy zachwyceni (dzięki Ula:). A u nas na fanpage, można wygrać inną książkę tej autorki, bardziej „przygodową”, opowiadającą o jej niesamowitych doświadczeniach z chińską kuchnią w Akademii Kulinarnej w Chinach.
Bakłażany hangzhou
Składniki:
- 600 g bakłażanów
- sól
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- olej do smażenia
- 3 łyżeczki startego imbiru (ze skórką)
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 3 łyżki rosołu z kurczaka
- 2 łyżki wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym cherry)
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszana z 4 łyżeczkami zimnej wody
- 3 łyżki posiekanej dymki (zielona część)
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokroić na plastry około 1,5-2 cm grubości.
- Pokroić na 2 cm paski i przeciąć na pół.
- Posolić, wymieszać i zostawić na 30 minut.
- Opłukać i wysuszyć.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
- Wrzucać bakłażana i smażyć do zezłocenia.
- Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
- Wylać olej i przepłukać woka jeśli trzeba.
- Mocno rozgrzać wok, dodać 2-3 łyżeczki oleju, dodać mięso i smażyć na średnim ogniu, aż mięso straci czerwony kolor.
- Dodać imbir i mieszać, aż zacznie pachnieć.
- Dodać sos słodki sojowy, mieszać minutę.
- Dodać rosół drobiowy, wino, sosy sojowe, cukier, wrzucić bakłażana i dobrze wymieszać.
- Wymieszać mąkę z wodą, wylać na środek woka i wymieszać.
- Dodać dymkę, pomieszać i podawać.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Hej, dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
jesssu, pycha!!! Dzięki słodkokwaśna. Polecam gorąco!
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂