Niedawno trafiła na naszą półkę (czy raczej na mnóstwo półek) książka o kuchni karaibskiej „The Pepperpot Club„. Pięknie wydana i zilustrowana. I oczywiście z mnóstwem akcentów azjatyckich. Jakże by inaczej, kiedy autorem książki jest Jonathan Phang 😉 Jeden z przepisów, po przeróbkach, prezentujemy Wam na blogu. Inaczej się nie dało – testowanie przepisów z tej książki zaczęliśmy od naszego ulubionego boczku. No i w ruch poszedł znowu wolnowar 😉 I znowu okazało się, że to idealna maszyna do przygotowywania mięsa. A jak jeszcze dorzuciliśmy do tego parę butelek i dawno nie widzianych przyjaciół, to wyszedł też przepis na bardzo udany wieczór. Czego i Wam życzymy w nadchodzący weekend. 😉
Boczek chrupiący 5 smaków
Składniki:
- 500 g boczku bez skóry
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki sfermentowanej pasty sojowej
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 posiekane chili
- sól, pieprz czarny, limonka
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić na małe kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać i zamarynować mięso na 3 godziny.
- Przełożyć do wolnowara i piec około 5 godzin w programie HIGH.
- Ewentualnie w piekarniku w w 80 stopniach, pod przykryciem.
- Kawałki ostrożnie przekładać na grilla i grillować z obydwu stron na chrupko.
- Podawać z sosem: sól z pieprzem, plus sok z limonki.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl