Z nowym rokiem, nowym smakiem. Trochę się nie rymuje, ale doskonale oddaje smak tego co powstało w noworocznej kuchni 😉 Jakiś czas temu kupiliśmy wietnamską sfermentowaną pastę sojową i zaczęliśmy przeglądać przepisy w poszukiwaniu fajnego dania z jej wykorzystaniem. Pasta sama w sobie ma dosyć nieprzyjemny zapach, ale zdecydowanie ładniejszy niż pasta krewetkowa 😉 Jednak nauczeni doświadczeniem wiedzieliśmy, że w połączeniu z innymi składnikami i zapach i smak może się zmienić i to bardzo. W końcu trafiliśmy na przepis, który wyglądał na prosty i były w nim nasze ulubione składniki. No i się zabraliśmy za tłumaczenie. Początek był naprawdę obiecujący, ale im dalej tym dziwniejsze zwroty wypluwał google tłumacz. Całe szczęście wiemy do kogo wysłać wiadomość w takim wypadku, bo mamy naprawdę super znajomych władających wietnamskim. Tym razem pomogła Karolina prowadząca Ziarnko Ryżu. Pozostało tylko kupić składniki, przemóc się do zapachu sfermentowanej pasty sojowej i zabrać się do roboty. Efekt mega pozytywnie nas zaskoczył i chętnie się z Wami podzielimy przepisem.
Boczek i tofu z pastą sojową
Składniki:
- 600 g boczku pokrojonego w małe kawałki
- 300 g tofu pokrojonego w kostkę
- 2 duże cebule grubo posiekane
- 4 ząbki czosnku posiekanego
- 4 łyżki sfermentowanej pasty sojowej
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 3 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki wietnamskiej vegety
Sposób przygotowania:
- Mięso wymieszać z 3 łyżkami pasty sojowej, 2 ząbkami czosnku, 1 cebulą, 2 łyżkami cukru, 1/2 łyżki pieprzu czarnego.
- Zostawić na 4 godziny.
- Tofu przesmażyć na lekki brąz, odsączyć na ręcznikach papierowych.
- Obsmażyć boczek, pod koniec dodać resztę cebuli i czosnku.
- Przełożyć do garnka, wymieszać z tofu.
- Dodać 1 łyżkę pasty, 1/2 łyżki pieprzu, 1i1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki vegety.
- Zalać wodą tak, żeby przykryć boczek i tofu.
- Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować około 1,5 godziny do miękkości i aż płyn zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub chlebem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl