Boczek z chrupiącą skórą

Boczków ci u nas dostatek na blogu, ale dzisiaj najprostszy przepis na świecie na chrupiący boczek. Nasz ulubiony. Dobrze się sprawdza przy okazji różnych spotkań towarzyskich. Cieszy się już zasłużoną sławą i uznaniem.
Na naszym fanpage na facebooku już wrzucaliśmy zdjęcia i przepis, ale za każdym razem, jak tylko pojawia się zdjęcie lub film z tą skórką, która niesamowicie chrupie, od razu jest pytanie o przepis. Chyba czas, żeby ten prosty przepis pojawił się też tutaj na blogu.
Przed nami dłuższy weekend. Kupcie boczek i wprowadźcie w stan euforii mięsożernych znajomych albo rodzinę. Jedna bardzo ważna rzecz. Boczek kupcie w zaufanym miejscu, bo przez to, że używa się w tym przepisie bardzo mało przypraw, musi być naprawdę dobrej jakości.
Mało przypraw, to w sumie mało powiedziane. Używamy tylko soli i cukru. No i oleju. 

Boczek z chrupiącą skórą

fot cookandwatch com DSCF8919 Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

fot cookandwatch com boczek pieczony z chrupiaca skorka i ryz jasminowy Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

fot cookandwatch com DSCF8922 Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

fot cookandwatch com DSCF8934 Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

Składniki:

  • boczek  ze skórą 500-600 g (może być też większy kawałek)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
fot cookandwatch com boczek z chrupiaca skora 001 Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

Sposób przygotowania:

  1. Boczek myjemy, osuszamy bardzo dokładnie.
  2. Skórę smarujemy olejem.
  3. Cukier mieszamy dokładnie z solą.
  4. Mieszanką obsypujemy i wklepujemy w posmarowaną olejem skórę.
  5. Zostawiamy na 20 minut
  6. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wstawiamy na dół naczynie z wodą i pieczemy około 50 minut
  7. Po tym czasie naczynie z wodą wyjmujemy, skórę pędzelkujemy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia, i podpiekamy blisko grzałki 5-10 minut, zwracając uwagę na skórę (żeby była bardzo chrupiąca, i żeby nie przypalić)
  8. Kroimy dużym tasakiem, podajemy z dodatkami (sosy, warzywa, chleb, ryż)
fot cookandwatch com boczek z chrupiaca skora 002 Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

fot cookandwatch com boczek z chrupiaca skora 003 Boczek z chrupiącą skórą

Boczek z chrupiącą skórą

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *