Boczków ci u nas dostatek na blogu, ale dzisiaj najprostszy przepis na świecie na chrupiący boczek. Nasz ulubiony. Dobrze się sprawdza przy okazji różnych spotkań towarzyskich. Cieszy się już zasłużoną sławą i uznaniem.
Na naszym fanpage na facebooku już wrzucaliśmy zdjęcia i przepis, ale za każdym razem, jak tylko pojawia się zdjęcie lub film z tą skórką, która niesamowicie chrupie, od razu jest pytanie o przepis. Chyba czas, żeby ten prosty przepis pojawił się też tutaj na blogu.
Przed nami dłuższy weekend. Kupcie boczek i wprowadźcie w stan euforii mięsożernych znajomych albo rodzinę. Jedna bardzo ważna rzecz. Boczek kupcie w zaufanym miejscu, bo przez to, że używa się w tym przepisie bardzo mało przypraw, musi być naprawdę dobrej jakości.
Mało przypraw, to w sumie mało powiedziane. Używamy tylko soli i cukru. No i oleju.
Boczek z chrupiącą skórą
Składniki:
- boczek ze skórą 500-600 g (może być też większy kawałek)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Boczek myjemy, osuszamy bardzo dokładnie.
- Skórę smarujemy olejem.
- Cukier mieszamy dokładnie z solą.
- Mieszanką obsypujemy i wklepujemy w posmarowaną olejem skórę.
- Zostawiamy na 20 minut
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wstawiamy na dół naczynie z wodą i pieczemy około 50 minut
- Po tym czasie naczynie z wodą wyjmujemy, skórę pędzelkujemy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia, i podpiekamy blisko grzałki 5-10 minut, zwracając uwagę na skórę (żeby była bardzo chrupiąca, i żeby nie przypalić)
- Kroimy dużym tasakiem, podajemy z dodatkami (sosy, warzywa, chleb, ryż)
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl