Czasami dopada was chęć „nicnierobienia”? Na pewno – tak jak wszystkich. Jeść jednak trzeba! A że niechciejstwo nie jest dla nas wystarczającym powodem by pożerać śmieci, zapraszamy do spróbowania nowego dania – idealnego dla leniwców;). Możemy je zrobić ze świeżymi warzywami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć warzyw z zamrażarki.
Ucieszą się też wegetarianie, gdyż danie nie zawiera nawet śladowych ilości mięsa. Jeśli natomiast ktoś jest zadeklarowanym mięsożercą i bez mięsa ani rusz, to nasze danie można potraktować jako dodatek 😉
My skonsumowaliśmy je z ryżem. Było pysznie.
Warzywa na ostro w sosie curry
Składniki:
- 2 cebule grubo posiekane
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- mieszanka warzyw (u nas była marchewka, groszek, pieczarki, i białe miniaturowe cebulki)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- śmietana/mleko kokosowe
- świeża kolendra posiekana
- szczypiorek posiekany
- dymka posiekana
Sposób przygotowania:
- Na zimny olej wrzucić czosnek. Jak zacznie pachnieć wrzucić cebulę i łyżkę czerwonej pasty curry.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać mieszankę warzyw.
- Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze przez 3 minuty.
- Dodać śmietanę i zagotować 2 minuty, dodać kolendrę, szczypiorek i dymkę.
- Wymieszać, podawać z ryżem lub pieczywem.
- Można posypać pozostała dymką i kolendrą.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Nawet w mniej leniwy dzien chetnie pozywilabym sie takimi warzywkami!
Zamiast sosu sojowego zdecydowanie lepszy byłby wietnamski sos rybny. Super się komponuje z trawą cytrynową która jest w paście curry i mlekiem kokosowym. W Tajlandzie ten zestaw to kanon
Zdecydowanie mam właśnie takie dni. I wtedy też tworzę takie dania na szybko z dostępnych w domu składników. Zazwyczaj wychodzi pysznie. Te warzywa zapewne też są wspaniałe w smaku.