Warzywa na ostro w sosie curry

5/5 - (1 vote)

Czasami dopada was chęć „nicnierobienia”? Na pewno – tak jak wszystkich. Jeść jednak trzeba!  A że niechciejstwo nie jest dla nas wystarczającym powodem by pożerać śmieci, zapraszamy do spróbowania nowego dania – idealnego dla leniwców;). Możemy je zrobić ze świeżymi warzywami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć warzyw z zamrażarki.

Ucieszą się też wegetarianie, gdyż danie nie zawiera nawet śladowych ilości mięsa.  Jeśli natomiast ktoś jest zadeklarowanym mięsożercą i bez mięsa ani rusz, to nasze danie można potraktować jako dodatek  😉

My skonsumowaliśmy je z ryżem. Było pysznie.

Warzywa na ostro w sosie curry

fot marszull com DSCF7695 Warzywa na ostro w sosie curry

Warzywa na ostro w sosie curry

Składniki:

  • 2 cebule grubo posiekane
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • mieszanka warzyw (u nas była marchewka, groszek, pieczarki, i białe miniaturowe cebulki)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana/mleko kokosowe
  • świeża kolendra posiekana
  • szczypiorek posiekany
  • dymka posiekana

Sposób przygotowania:

  1. Na zimny olej wrzucić czosnek. Jak zacznie pachnieć wrzucić cebulę i łyżkę czerwonej pasty curry.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodać mieszankę warzyw.
  3. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze przez 3 minuty.
  5. Dodać śmietanę i zagotować 2 minuty, dodać kolendrę, szczypiorek i dymkę.
  6. Wymieszać, podawać z ryżem lub pieczywem.
  7. Można posypać pozostała dymką i kolendrą.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

 

  1. Zamiast sosu sojowego zdecydowanie lepszy byłby wietnamski sos rybny. Super się komponuje z trawą cytrynową która jest w paście curry i mlekiem kokosowym. W Tajlandzie ten zestaw to kanon

  2. Zdecydowanie mam właśnie takie dni. I wtedy też tworzę takie dania na szybko z dostępnych w domu składników. Zazwyczaj wychodzi pysznie. Te warzywa zapewne też są wspaniałe w smaku.

Skomentuj Maggie Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *