Dzisiaj miał być zupełnie inny przepis, ale zrobiliśmy flaki z kapustą pekińską i syczuańskim pieprzem i to było tak dobre (w sumie jest bo jeszcze trochę zostało) i tak ciekawe w smaku, że chyba warto od razu się tym podzielić. Na początku był pomysł na połączenie kimchi z flakami, ale kimchi się akurat skończyło. Będzie nowe po warsztatach kiszonkowych 30.01 i wtedy (jak już kimchi dojdzie) z pewnością pojawi się ten ciekawy miks, który mamy w głowie. Dzisiaj zamiast kimchi delikatna kapusta pekińska i wszystko podkręcone pieprzem syczuańskim. Jeśli nigdy takiego pieprzu nie próbowaliście, to koniecznie musicie to nadrobić. Najlepiej ułożyć na języku kilka ziarenek pieprzu, czy też raczej kwiatów i ziarenek bo tak ten pieprz wygląda. Potrzymać je chwilę, żeby poczuć dziwne mrowienie, a później porozgryzać dokładnie i mrowienie będzie kilkukrotnie większe. Następnie pomyślcie jak to może smakować z suszonym ostrym chili. I dlaczego kuchnia Syczuanu jest uważana za jedną z ostrzejszych azjatyckich kuchni 😉
Połączenie flaków, kapusty pekińskiej i pieprzu z chili udało się nadzwyczaj dobrze, co nas utwierdza w przekonaniu, że warto eksperymentować i łączyć składnik, które na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują.
Flaki z kapustą pekińską i pieprzem syczuańskim
Składniki:
- 500 g flaków oczyszczonych i wstępnie obgotowanych
- 3 małe marchewki pokrojone w plasterki
- 1 nieduża kapusta pekińska pokrojona w paski
- 5 łyżek oleju
- 2 chili suszone posiekane
- 3 cm imbiru posiekane
- 1,5 łyżki pieprzu syczuańskiego
- 2 małe cebule pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki pasty sojowej sfermentowanej
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta „wietnamskiej wegety”
- 0,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Marchewki wymieszać z kapustą pekińską.
- Na woku rozgrzać 3 łyżki oleju i dodać kapustę z marchewką, posolić i smażyć mieszając, aż marchewka zmięknie.
- Kapustę i marchewką odstawić.
- Na woku rozgrzać 2 łyżki oleju.
- Wrzucić chili, imbir, pieprz syczuański i czosnek.
- Jak zacznie mocno pachnieć dodać flaki.
- Smażyć około 6 minut mieszając dokładnie.
- Dodać na powrót kapustę z marchewką.
- Doprawić pastą sojową, sosem rybnym, octem cukrem i „wegetą”.
- Dodać wodę, wymieszać i gotować na małym ogniu około 30 minut.
- Podawać gorące.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl