Ostatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie zajrzeliśmy do dużego sklepu spożywczego, a tam porcja dzika. Na gulasz. No i od razu zaświtał w głowie jakiś przepis. Ciach, ciach. Dzik w koszyku, kasa, dom. Wok odpalony, warzywa posiekane. Kamera, akcja.
Kamery nie było, choć kusiło żeby podzielić się krótkim filmem na instagramie. Tylko, że akurat zdechł telefon i można było zająć się w pełni gotowaniem. Chwilę to trwało, udało się nie przypalić, a efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. To jest naprawdę zajebisty dań, przy czym fajnie łączy w sobie kilka rożnych smaków. Jak nie traficie na dziczyznę w wielkim sklepie, poszukajcie w necie. Można znaleźć kilka miejsc, w których zaopatrzycie się bez problemów w dobrą i świeżą dziczyznę. A jeszcze lepszym pomysłem jest poznanie jakiegoś myśliwego i zaproszenie go na obiad. Oczywiście z własnym dzikiem.
Orientalny gulasz z dzika
Składniki:
- 400 g dzika, porcja na gulasz
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 5 cm imbiru, zgniecionego i posiekanego
- 50 g burbona
- 2 średnie cebule posiekane
- 50 g smalcu
- 30 g suszonych grzybów (mogą być nasze prawdziwki albo podgrzybki, mogą też być suszone shitake)
- 6 ziaren jałowca
- 2-4 suszone tajskie chili pokruszone
- 5 ogórków kiszonych (mogą być w mleku kokosowym) pokrojone w kostkę
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
- Dzika kroimy na małe kawałki – jeden kęs pałeczkami.
- Mieszamy z solą, pieprzem, papryką i imbirem.
- Na woku rozgrzewamy smalec, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu około 1-3 minut ciągle mieszając.
- Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy burbon, chwilę smażymy.
- Zalewamy mięso wodą, dodajemy jałowiec, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy.
- Grzyby namaczamy, w razie potrzeby kroimy/łamiemy na mniejsze części.
- Po 40 minutach dodajemy grzyby z wodą, w której się moczyły, chili, ogórki kiszone i cukier.
- Mieszamy wszystko, przykrywamy i gotujemy około godziny.
- Odkrywamy woka, uzupełniamy wodę, dodajemy sos rybny i gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie, a woda się zredukuje dosyć mocno (gulasz będzie bardzo gęsty).
Podajemy z kaszą gryczaną lub ryżem. Jako dodatki kapusta kiszona, pikle, kiszone warzywa, kimchi.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl