Ponieważ sami lubimy skubnąć hummusu, mamy Mistrzów hummusu wśród znajomych i megafanów hummusu wśród innych znajomych, postanowiliśmy zrobić hummus, który będzie miał azjatycki smak. Trzeba przyznać, że całkiem nieźle nam się to udało. Hummus przeszedł wszystkie wymagane próby i aprobaty, więc z czystym sumieniem możemy się z Wami podzielić przepisem. Niektórych może zdziwić soda w składnikach przepisu. Uwierzcie nam na słowo, że ten dodatek jest naprawdę potrzebny. Bez niego struktura pasty będzie zupełnie inna. Na smak użycie tego składnika nie ma wpływu – będzie nadal idealny 😉
Oczywiście jeśli się ktoś uprze, to można sodę pominąć, ale wtedy trzeba sporo wydłużyć czas namaczania ziaren, jak też proces gotowania. Przy czym struktura pasty i tak nie będzie taka puszysta i delikatna. Wybór pozostawiamy Wam.
Do posypania można użyć kolendry, ale też i natki pietruszki. Jednak do samej pasty używamy tylko i wyłącznie kolendry. No i jeszcze jedna ważna sprawa: blender musi być naprawdę mocny i wytrzymały, w innym przypadku może się skończyć wizytą w sklepie i zakupami nowego małego agd do Waszej kuchni 😉
Hummus z azjatyckim sznytem
Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- 5 łyżek masła orzechowego (około 220 g)
- 1,5 łyżki sody
- 1 szklanka lodowatej wody
- 2,5 limonki wyciśnięty sok
- 3-5 ząbki czosnku posiekanego
- 1/2 pęczka kolendry posiekanej
- 1 chili posiekane
- 8 liści kaffiru posiekane
- 1 łyżeczka papryki gochugaru
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namoczyć z jedną łyżką sody na 12 godzin.
- Odcedzić, przepłukać, zalać wodą i nastawić do gotowania z 1/2 łyżki sody.
- Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolewać wodę.
- Odcedzić, przepłukać zimną wodą, odstawić do ostygnięcia.
- Później schłodzić w lodówce.
- Ciecierzycę, masło orzechowe, liście kaffiru, sok z limonki, czosnek i chili zmiksować razem na pastę.
- Powoli dodawać lodowatą wodę i miksować do uzyskania bardzo gładkiej i puszystej masy.
- Na koniec dodać sól i posiekaną kolendrę (zostawić odrobinę do posypania hummusu).
- Hummus przełożyć na talerz, posypać papryką koreańską, posiekaną kolendrą i polać oliwą.
- Podawać z pieczywem, warzywami lub mięsem smażonym.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl