Krewetki z okrą i can ta

Oceń ten wpis!

Dzisiaj danie kolorowe, wiosenne i bezmięsne. No może trochę mięsne, ale to tylko zależy od tego czy ktoś krewetki traktuje jako mięso. Ewentualnie krewetki można zastąpić przesmażonym tofu – wtedy będzie w 100% wege. Przyrządza się je bardzo szybko, zatem spokojnie możemy je zrobić, gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Trzeba tylko pamiętać, żeby mieć w kuchni wszystkie składniki 😉 My świeżą okrę kupiliśmy w Wólce Kosowskiej, ale można ją dostać w kilku innych miejscach w Warszawie. W innych miastach musicie szukać sklepików z azjatycką i arabską żywnością. Ostatecznie okra może być z puszki, a taką spokojnie znajdziecie w internetowych sklepach.
Nie każdy przepada za smakiem i konsystencją okry, ale w połączeniu z krewetkami, warzywem (can ta) i sezamem sprawdziła się idealnie. Może to jest właśnie ten moment, żeby do okry się przekonać? 😉 O „warzywie” trochę więcej informacji znajdziecie w tym wpisie o wietnamskiej kolacji

 Krewetki z okrą i can ta

fot cookandwatch com krewetki okra can ta ryz Krewetki z okrą i can ta

Krewetki z okra i warzywem

Składniki:

  • 200 g krewetek
  • 1 can ta bez liści
  • 200 g okry świeżej
  • 5 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżka sosu sojowego słodkiego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/2 łyżeczki wietnamskiej vegety
  • kilka liści perilli grubo posiekanej

 

Sposób przygotowania

  1. Krewetki obrać.
  2. Przygotować zalewę: 3 łyżki oleju, wasabi, czosnek, sos sojowy, wietnamska vegeta.
  3. Zalać krewetki, wymieszać i zostawić na 0,5-2 godziny.
  4. Okrę i can ta pokroić na 2-3 cm kawałki.
  5. Rozgrzać 2 łyżki oleju na woku, przesmażyć krótko krewetki, razem z zalewą.
  6. Wyjąć, odłożyć i posypać sezamem.
  7. Wrzucić okrę i can ta. Smażyć, mieszając aż zmięknie.
  8. Dodać krewetki i perillę, wymieszać dokładnie, smażąc.
  9. Podawać od razu, z ryżem lub bagietką.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *