Kurczak z imbirem i daktylami

Dzisiaj danie, które świetnie się sprawdza na imprezach i w zasadzie samo się robi. CIACH, CIACH, TRZASK, PRASK i można się zająć sączeniem piwa albo jakiegoś drinka. Tylko nie można przesadzić, bo pod koniec musimy pomieszać mięso i przypilnować żeby się ładnie zrumieniło, ale nie spaliło. Chyba, że wybierzemy jakiegoś gościa na wzorowego kuchcika, damy mu minutnik, łopatkę i powiemy co i jak. A sami zajmiemy się zabawianiem innych gości i pilnowaniem poziomu płynów w szklankach i kieliszkach 😉
Na koniec naszej honorowej pomocy kuchennej wręczymy oczywiście medal z ziemniaka, wypijemy toast za jego zdrowie i wszyscy będą zadowoleni. A my razem z innym uczestnikami będziemy mogli zająć się jedzeniem i wymienianiem uwag na temat tego, jak znowu dobrze nam się udało w kuchni coś wyczarować 😉

 

Kurczak  z imbirem i daktylami

fot cookandwatch com kurczak imbir daktyle Kurczak  z imbirem i daktylami

Kurczak z imbirem i daktylami

Składniki:

  • kurczak (6 pałek, 1 pierś, 2 nogi)
  • 200 g imbiru posiekanego
  • 8 ząbków czosnku posiekanego
  • 5  łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 papryczki chili posiekane
  • 4 łyżki miodu
  • 15 daktyli bez pestki, przeciętych na pół

Sposób przygotowania:

  1. Pałki, pierś i nogi pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Imbir, czosnek, olej sezamowy, olej, pieprz, sos rybny, chili i miód wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić na 15 minut.
  3. Kurczaka zamarynować na 2 godziny, mieszając co 30 minut.
  4. Przełożyć do brytfanny.
  5. Dodać daktyle i wymieszać dokładnie.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut pod przykryciem.
  7. Odkryć, zwiększyć temperaturę i piec aż kurczak będzie brązowy (około 15 minut) mieszając delikatnie co jakiś czas.
  8. Podawać z pieczywem.

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *