Dzisiaj danie, które świetnie się sprawdza na imprezach i w zasadzie samo się robi. CIACH, CIACH, TRZASK, PRASK i można się zająć sączeniem piwa albo jakiegoś drinka. Tylko nie można przesadzić, bo pod koniec musimy pomieszać mięso i przypilnować żeby się ładnie zrumieniło, ale nie spaliło. Chyba, że wybierzemy jakiegoś gościa na wzorowego kuchcika, damy mu minutnik, łopatkę i powiemy co i jak. A sami zajmiemy się zabawianiem innych gości i pilnowaniem poziomu płynów w szklankach i kieliszkach 😉
Na koniec naszej honorowej pomocy kuchennej wręczymy oczywiście medal z ziemniaka, wypijemy toast za jego zdrowie i wszyscy będą zadowoleni. A my razem z innym uczestnikami będziemy mogli zająć się jedzeniem i wymienianiem uwag na temat tego, jak znowu dobrze nam się udało w kuchni coś wyczarować 😉
Kurczak z imbirem i daktylami
Składniki:
- kurczak (6 pałek, 1 pierś, 2 nogi)
- 200 g imbiru posiekanego
- 8 ząbków czosnku posiekanego
- 5 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 papryczki chili posiekane
- 4 łyżki miodu
- 15 daktyli bez pestki, przeciętych na pół
Sposób przygotowania:
- Pałki, pierś i nogi pokroić na mniejsze kawałki.
- Imbir, czosnek, olej sezamowy, olej, pieprz, sos rybny, chili i miód wymieszać bardzo dokładnie. Zostawić na 15 minut.
- Kurczaka zamarynować na 2 godziny, mieszając co 30 minut.
- Przełożyć do brytfanny.
- Dodać daktyle i wymieszać dokładnie.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut pod przykryciem.
- Odkryć, zwiększyć temperaturę i piec aż kurczak będzie brązowy (około 15 minut) mieszając delikatnie co jakiś czas.
- Podawać z pieczywem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl