Mączniki smażone z bazylią tajską

3.2/5 - (5 votes)

Były już kiedyś drewnojady, a teraz poświątecznie, ale pysznie i bardzo białkowo, nowa odsłona robali na patelni (dokładniej na woku) – czyli mączniki. O tych pięknych i smacznych robaczkach możecie poczytać na wikipedii. Od strony kulinarnej za dużo tam nie ma, ale od czego macie nasz blog. Larwy mącznika (bo te będziemy spożywać) mają orzechowo-słonecznikowy posmak i przy dobrym wysmażeniu delikatną lekko chrupiącą konsystencję 😉
Sami widzicie, że już z samego opisu ma się ochotę na zjedzenie małej miseczki takich robaczków. Nasi przyjaciele nie podzielali, aż tak bardzo naszego entuzjazmu, ale tylko do pierwszego kęsa. Później już były tylko pytania czy jeszcze coś zostało 😉

Mączniki stir fry z liśćmi kaffiru i bazylią tajską

fot cookandwatch com Maczniki stir fry z liscmi kaffiru i bazylia tajska Mączniki smażone z bazylią tajską

Mączniki stir fry z liśćmi kaffiru i bazylią tajską

Składniki:
250 ml mączników
10 liści kaffiru (limonki) posiekane
1 trawa cytrynowa posiekana drobno
3 spore gałązki tajskiej bazylii posiekane
2 papryczki chili drobno posiekane
1 łyżka cukru
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Mączniki wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Na woku rozgrzewamy olej, dodajemy chili, po chwili trawę cytrynową i liście kaffiru. Mieszamy i dodajemy mączniki. Smażymy mieszając 1 minutę, dodajemy cukier i sos rybny, smażymy mieszając lub potrząsając jeszcze około 1,5-2 minuty. Dodajemy tajską bazylię i mieszamy jeszcze 0,5 minuty. Podajemy gorące.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

  1. Hej, mam pytanie czy larwy wkładamy do zamrażalnika żywe? Czy wkładamy je tam w celu uśmiercenia czy robimy to w jakiś inny sposób? Pozdrawiam

    • Tak jest. Larwy wkładamy żywe. One zmieniają temperaturę w zależności od otoczenia i przy minusowych temperaturach powoli spada im temperatura i „zasypiają” Po przemrożeniu już uśmiercone humanitarnie możemy ich użyć do dania.

  2. Czy mączniki się myje przed smażeniem? Albo jakoś się oczyszcza z ewentualnych odchodów? W końcu wszystko co jje musi też się wypróżniać

  3. Hej! Nurtuje mnie jedno pytanie: czy mączniki, drewnojady i inne larwy należy poddać postowi przed przyrządzaniem z nich jedzenia?

    • Nie tyle post co przekarmić trzeba po swojemu. Najlepiej podać jabłka lub marchewki (jako picie) i otręby lub płatki owsiane jako pożywienie. Ewentualnie przed samym gotowaniem (kilka godzin) przyprawy (cynamon, liście kaffir itd) bo larwy nabiorą smaku tych podanych przypraw. Tylko proszę nie podawać chili świeżego, bo tego nie wytrzymają 😉

Skomentuj slodkokwasna.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *