Mango chutney z tajską kolendrą

Sezon grillowy za chwilę rusza pełna parą, czy raczej pełnym dymem. Długi łykend majowy i odpalone tysiące grilli. Na nich kiełbaski, skrzydełka z kurczaka, kiełbaski, karkówka w przyprawie do grilla, kiełbaski… stop
Niech w tym roku będzie trochę inaczej. Dlatego teraz przypomnimy Wam wszystkie wpisy w jakiś sposób związane z grillowaniem. A na dokładkę dorzucimy przepis na pyszny czatnej z mango, zamiast keczapu i musztardy. Wszystkich zainteresowanych azjatyckim grillowaniem zapraszamy na warsztaty. Szczegóły pod linkiem TUTAJ KLIK

Lista dań z opisami:
Karkówka anyżowa z grilla. Prosty przepis z niebanalna marynatą, coś na początek.
Do popicia lemoniada jabłkowo-imbirowa. Jest grill musi być popita 😉
Szybkie ogórki do mięsa. Przepis koreański.
Królik z grilla. Królik w trawie cytrynowej.
Kurcze pieczone. W sosie teriyaki.
Żeberka w imbirze i trawie cytrynowej z grilla.
Szparagi grilowane w wołowinie.
Grilowane żeberka. W sosie sojowym, z chili, imbirem, czosnkiem i przyprawą pięć smaków.
Sałatka z grilowanych świńskich uszu z mango.
Kulki z wołowiny z orzechami.
Pomidory grillowane nadziewane wieprzowiną.
Grilowane zawijasy z wołowiną i la lot.

Chutney z mango z  tajską kolendrą

fot cookandwatch com mango czatnej z tajska kolendra Mango chutney z tajską kolendrą

Chutney z mango z tajską kolendrą

Składniki:

  • 1 mango obrane i pokrojone w kostkę, bardzo dojrzale kawałki można posiekać drobniej
  • 2 szalotki posiekane
  • 1 chili posiekane
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina sosu rybnego, cukru, soli, pieprzu
  • pęczek tajskiej kolendry posiekany

Sposób przygotowania:

  1. Mieszamy mango z szalotką i tajską kolendrą i sokiem z limonki.
  2. Dodajemy oliwę i chili.
  3. Doprawiamy sosem rybnym (odrobina), solą, pieprzem i jeśli trzeba cukrem.
  4. Zostawiamy na chwilę do przegryzienia. Podajemy jako dodatek do mięs.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *