Chociaż nie do końca raz, bo może być podana z wołowiną z „warzywami”, w buch cha, ze smażonym kurczakiem, z tofu isaute jako przekąska do tradycyjnego polskiego alkoholu ;).
Marynowaną marchewkę robi się szybko i sprawnie, a później można już tylko delektować się jej wybornym smakiem.
Tak więc przed Państwem:
Marynowana marchewka
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku obrane i zgniecione
- 2 małe bardzo ostre papryczki chili z pestkami, przecięte na pół
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 4 szklanki wody
- 2-3 korzonki kolendry
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć oskrobać i pokroić w zapałki.
- Ocet wymieszać z wodą i resztą przypraw.
- Gotować w garnku przez około 15 minut pod przykryciem.
- Dodać marchewki i gotować sprawdzając twardość – powinny być półtwarde.
- Przełożyć do słoika i wlać zalewę tak, aby przykryła marchewki.
- Pozostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce, ewentualnie zapasteryzować.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Dzień dobry. Jak długo powinno się pasteryzować taką marchewkę?
My pasteryzowaliśmy przez godzinę w piekarniku i zostawione do wystygnięcia słoiki. A na koniec odwrócone dnem do góry na noc. I było ok.
Pingback: Marchewka w zalewie na trzy sposoby - Biblia Smaków
marchewka pyszna. ale my głodni … nowych przepisów. co taka cisza SłodkoKwaśna?
jest i nowy przepis 😉
obiecujemy poprawę
Fajnie wyglada i przepis brzmi ciekawie, jutro sprawdze 😉
Zapraszamy do sprawdzenia, bo marchewka jest naprawde pyszna.