Najprostszy przepis na małże gotowane

Oceń ten wpis!

albo mule 😉 Ostatnio w rożnych dyskontach i innych tanich sklepach wielkopowierzchniowych zwanych marketami wysyp świeżych omułków zwanych w internecie małżami 😉 My na blogu przyrządzaliśmy już takie stwory na dwa sposoby: małże w pomidorach i omułki w pomidorach 😉 czyli w sumie trochę podobnie.
Dzisiaj sposób trzeci, najprostszy z możliwych. Podpatrzony i przywieziony prosto z pierwszej wyprawy do Wietnamu. Tak przyrządzonymi owocami morza zajadaliśmy się goszcząc na wyspie Phu Quoc prawie co wieczór. Na zmianę ze ślimakami. I teraz bardzo często przyrządzamy je w ten sposób w domu. Pierwszy raz w Polsce przygotowaliśmy tak małże dywanowe od Fish Lovers i te są właśnie na pierwszym zdjęciu. Teraz robimy tak najczęściej omułki. Pewnie ze względu na to, że są najbardziej dostępne.
Pamiętacie, że często wspominamy o tym, żeby mrozić trawę cytrynową, liście kaffiru albo chili i trzymać w domu kawałek imbiru? I to jest właśnie ten moment, kiedy możecie sięgnąć po takie smakołyki schowane w waszej kuchni. Bo o sosie rybnym i o tym, że ZAWSZE musicie mieć przynajmniej mała buteleczkę (podobnie jak sos z kogutkiem), wspominać chyba nie musimy. No to teraz tylko po małże i do roboty.

Małże gotowane z trawą cytrynową

fot cookandwatch com malze dywanowe Najprostszy przepis na małże gotowane

Małże dywanowe

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży (oczyszczone i przebrane)
  • 2 cm imbiru świeżego, zgniecionego i pokrojonego na mniejsze części
  • 3 liście kaffiru (opcjonalnie)
  • 2 trawy cytrynowe, zgniecione i pokrojone na 3-5 cm części
  • 2 papryczki chili, zgniecione i przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku zgniecione
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Małże wkładamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki.
  2. Dolewamy wodę, tak żeby przykryć muszle. Mieszamy.
  3. Zagotowujemy i gotujemy około 10-12 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie się otworzą.
  4. Nieotwarte wyrzucamy.
  5. Małże podajemy w garnku, z pieczywem (najlepiej banh mi) lub ryżem.
  6. Pozostały bulion możemy – a nawet powinniśmy – wypić 😉

A tu jeszcze dwa zdjęcia z omułkami

fot cookandwatch com omulki Najprostszy przepis na małże gotowane

Omułki z trawą cytrynową

fot cookandwatch com omulki z trawa cytryniwa kaffirem i czosnkiem Najprostszy przepis na małże gotowane

Omułki z trawa cytrynową kaffirem i czosnkiem

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

Jeden komentarz do “Najprostszy przepis na małże gotowane

  1. Z tego co mi wiadomo, małże wrzuca się zawsze do gorącego wywaru/sosu a nie gotuje od początku z zimnym wywarem/sosem.
    Chodzi o, dla niektórych oczywiste cierpienie małży. Mówiąc kolokwialnie – w gorącym umierają od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *