Ogórki lubimy pod każdą postacią. Świeże, w mizerii, małosolne, kiszone i jakie tylko sobie wymyślicie. Przepyszne były te sprzedawane na ulicy w Stambule, po prostu przekrojone na 4, posypane solą i podane w papierku. Prawdziwy street food. W związku z tym, że wysyp ogórków właśnie się zaczął, dziś mamy dla Was przepis inspirowany kuchnią koreańską. Takie nasze oy muchin. Podobno ilu Koreańczyków, tyle rożnych wersji 😉 Prawdziwy koreański oy muchin (według przepisu i w wykonaniu rodowitego Koreańczyka) będziecie mieli okazję poznać biorąc udział w warsztatach organizowanych przez nas w najbliższa niedzielę. Będą nie tylko ogórki, ale też kimchi i inne dania. Dla fejsbukowych czytelników link do wydarzenia TUTAJ, dla nie fejsbukowych info na końcu posta 🙂
Dla wszystkich przepis na ogórki, które doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju imprezach. Szybka i naprawdę doskonała przekąska.
Dla wszystkich przepis na ogórki, które doskonale się sprawdzają na wszelkiego rodzaju imprezach. Szybka i naprawdę doskonała przekąska.
Ogórki na sposób koreański (oy muchin)
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren sezamu białego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka ostrej koreańskiej papryki w proszku
- 2 łyżki soli do obsolenia ogórków
Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy.
- Kroimy na plasterki.
- Solimy i zostawiamy na 15 minut. Dokładnie myjemy.
- Czosnek, ocet, olej sezamowy, cukier, paprykę i sezam łączymy.
- Mieszamy z ogórkami.
- Zostawiamy na 15 minut i podajemy.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
A tutaj info o warsztatach
Niedziela 13.07.2014 godzina 13.00
Studio Bitambutam, Wawerska Strefa Kultury ul. Żegańska 1a II piętro 04-713 Warszawa
Program:
1. Przywitanie uczestników.
2. Parę słów o kuchni koreańskiej, podstawowych daniach, przyprawach i używanych składnikach.
3. Dania: Kimchi domowe, Tofu Zorim (danie z tofu), Oy-Muchin (ogorki kimchi), Jeyuk-Bokem (wieprzowina)
4. Pytania i odpowiedzi.
1. Przywitanie uczestników.
2. Parę słów o kuchni koreańskiej, podstawowych daniach, przyprawach i używanych składnikach.
3. Dania: Kimchi domowe, Tofu Zorim (danie z tofu), Oy-Muchin (ogorki kimchi), Jeyuk-Bokem (wieprzowina)
4. Pytania i odpowiedzi.
Warsztaty poprowadzi Jae Ho Youn artysta, muzyk i zalożyciel Polkimchi, mieszkający w tej chwili w Warszawie przez przyjaciół zwany Czesiem z Pragi.
Wpis na listę po wpłacie na konto 120 zł (osoby uczestniczące w innych warsztatach slodkokwasna.pl 110 zł)
26 1140 2004 0000 3402 0082 1127
Marcin Szulżycki
tytuł przelewu: Warsztaty i Imię Nazwisko lub nazwa ekranowa z FB (imie nazwisko czy co tam kto ma)Lista na podstawie wpłat. max 10 osób
Wpis na listę po wpłacie na konto 120 zł (osoby uczestniczące w innych warsztatach slodkokwasna.pl 110 zł)
26 1140 2004 0000 3402 0082 1127
Marcin Szulżycki
tytuł przelewu: Warsztaty i Imię Nazwisko lub nazwa ekranowa z FB (imie nazwisko czy co tam kto ma)Lista na podstawie wpłat. max 10 osób
Serdecznie zapraszamy.
Pingback: Mango chutney z tajską kolendrą | Blog Slodkokwasna.pl
Pingback: Tofu po koreańsku | Blog Slodkokwasna.pl
Pingback: Kuchnia koreańska: wieprzowina z warzywami | Blog Slodkokwasna.pl