Curry z owocami morza i rau ram

Oceń ten wpis!

Zakupy w wietnamskim sklepie na Bakalarskiej. Luźna rozmowa z panem za ladą i jak zawsze podpatrywanie co kupują Wietnamczycy 😉 Pomysł dobry, bo do kajetu trafiło kilka wietnamskich nazw, a do torby z zakupami rau ram czyli takie lekko ostre ziółko. Rau ram świetnie komponuje się z kurczakiem i z owocami morza. Ups… i się wydało… A miało  być tajemniczo aż do samego przepisu. No nic, ale teraz przynajmniej do końca tego akapitu nie zdradzimy w jaki sposób ziółko i owoce zostały przyrządzone;) Czy to było smażone? Czy to było pieczone? A może jednak gotowane? Zupa? Danie główne? A może tylko przystawka? Możecie zgadywać;)

Przyznajemy się – postanowiliśmy zrobić curry 😉 Bez kręcenia własnej pasty, bo jesteśmy leniwi, ale z bogatą inwencją twórczą w pozostałych dodatkach. Smak bez żadnych zarzutów. Palce lizać (albo pałeczki;). Polecamy na łykendową kolacyjkę. My w tym czasie będziemy wypróbowywać nowy przepis i przygotowywać się do Wielkiej Wyprawy;)

Curry z owocami morza i rau ram

fot cookandwatch com curry owoce morza z rauram Curry z owocami morza i rau ram

Curry z owocami morza i rau ram

Składniki:

  • 0,5 litra bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego (250-300 ml)
  • 2,5 cm posiekanego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 kawałki trawy cytrynowej posiekane (białe części, zielone użyć jako dodatek do zaparzania herbaty)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 200 g krewetek małych
  • 200 g mieszanka owoców morza
  • 1 pęczek rau ram posiekany w całości
  • 1 łyżka oleju
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać olej.
  2. Dodać pastę curry, czosnek, trawę cytrynową i imbir.
  3. Przesmażyć, mieszając.
  4. Jak bardzo mocno zacznie pachnieć dolać bulion i zagotować.
  5. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
  6. Dodać cukier, sos rybny, mleko kokosowe.
  7. Zagotować i gotować około 30 minut, lekko odparowując.
  8. Dodać krewetki i owoce morza, sok z limonki i gotować około 4 minuty. Wsypać rau ram i gotować jeszcze 3 minuty.
  9. Zdjąć z kuchenki i zostawić na 5 minut.
  10. Podawać gorące, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym i pieprzem.

Serwować z ryżem.

Smacznego!!!
Wasza słodkokwasna.pl

Jeden komentarz do “Curry z owocami morza i rau ram

  1. Pingback: Małże w pomidorach | Blog Slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *