Jesień za oknem. Na razie piękna, złocista i słoneczna. Ostatnia szansa żeby zrobić piknik na pożegnanie lata. Taki prawdziwy z kocykiem, piknikową
zastawą i stosownymi napojami 😉
Na pikniki – tak jak na podróż pociągiem – najlepsze są jaja na twardo i wiejska kiełbasa 😉 Sposób przygotowania znany i banalnie prosty. (Dla przypomnienia – jaja ugotować, kiełbasę kupić:)
My jednak jak zawsze zjedlibyśmy coś więcej i jesteśmy przekonani, że Wy też. Dlatego nim się ochłodzi i spadną deszcze podpowiadamy jak zrobić
piknikowego kurczaka z azjatyckim posmakiem.
Kurcze pieczone teriyaki
Składniki:
- 6-8 pałek z kurczaka
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- odrobina soli
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, osuszyć, posolić.
- Przygotować marynatę. Sos teriyaki wymieszać z miodem i pieprzem.
- Czosnek posiekać. Dodać razem z olejem do marynaty.
- Wymieszać bardzo dokładnie.
- Kurczaka umieścić w marynacie na 12-18 godzin i przewracać co 2-3 godziny.
- Piec w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni około 50 minut (30 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, później bez).
lub zawinięte w folię na grillu do miękkości, później dopiec. - Podawać na zimno lub na gorąco, z pieczywem i sałatkami lub kiszonym ogórkiem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl