Pomysł na la lot (i wołowinę)

Jesteśmy już po 3 edycjach warsztatów kulinarnych z wietnamskiej kuchni. Info i zdjęcia znajdziecie na naszym fanpage na FB. Każde spotkanie było bardzo
miłe i przesmaczne. Wszyscy uczestnicy wyśmienicie dawali sobie radę czy to zawijając nem ran, smażąc tofu, czy też grillując wołowinę w la lot.
My też na tym skorzystaliśmy ;), bo jak to zwykle w kuchni czasem zostają jakieś niewykorzystane składniki. I właśnie trochę liści la lot zostało nam po
ostatnich warsztatach. Dokładnie 18, choć w przepisie podajemy 20 (te dwa listki były by idealnym uzupełnieniem). Od liści przyszła nam ochota na
zrobienie czegoś pysznego (i przy okazji przetestowania nowego małego woka w naszej kuchni). Ponieważ A najlepsze są proste spontaniczne pomysły, my na
swój wpadliśmy jadąc linią nr 9 ze śródmieścia na bazar przy Szembeka. Z szybkich notatek wynikało, że potrzebna będzie wołowina, pomidory i trochę
przypraw. Po zakupach można było pójść do domu zamarynować mięso i pojechać sprzątać studio po warsztatach, a wieczorem zająć się smażeniem. Danie wyszło
naprawdę szybkie, proste i bardzo smaczne.

Wołowina z woka z la lot i pomidorami

fot cookandwatch com wolowina z la lot i pomidorami Pomysł na la lot (i wołowinę)

Wołowina z woka z la lot i pomidorami

Składniki:

  •     400 g wołowiny
  •     1 papryczka chili
  •     2 łyżki sosu sojowego jasnego
  •     2 łyżki sosu sojowego słodkiego
  •     3 łyżki oleju
  •     pieprz, sol
  •     2 ząbki czosnku
  •     1 łyżka chińskiego czarnego octu
  •     2 pomidory
  •     20 liści pieprzowca (la lot)
  •     ryz jaśminowy do serwowania

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokroić na małe kawałki.
  2. Czosnek i chili posiekać, dodać sos sojowy jasny i słodki, dwie łyżki oleju, czarny ocet, odrobinę soli i pieprzu czarnego.
  3. Dokładnie wymieszać i zamarynować mięso na 2-4 godziny.
  4. Ugotować ryż jaśminowy (2 szklanki wody odrobina soli, zagotować, wsypać 1 szklankę ryżu, gotować aż wchłonie wodę, około 15 minut na małym ogniu, mieszać)
  5. Na woku na dużym ogniu, mocno rozgrzać łyżkę oleju.
  6. Wrzucić mięso, dodać posiekane liście la lot, smażyć mieszając, bardzo krótko.
  7. Mięso odłożyć natalerz.
  8. Na woka wrzucić pomidory, smażyć, potrząsając około 5 minut.
  9. Dodać mięso, dokładnie wymieszać, cały czas smażąc i podawać gorące z ryżem jaśminowym.

Smacznego!!

Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *