Potrawka warzywna z woka

Oceń ten wpis!

Czasem człowiek tak się obje, czy też raczej obeżre w weekend, że potrzebuje czegoś lekkiego na start tygodnia. I tu idealnie wpasowuje się przepis na potrawkę z warzyw. To co nam potrzebne to warzywa, trochę sosu rybnego, chili i sól i pieprz do smaku. Z tłuszczu tylko olej do smażenia, więc też zdrowo.
No może samo smażenie nie jest takie zdrowe, ale na woku – wiec szybko i sprawnie. Do tego pieczywo albo ryż  i mamy naprawdę szybkie danie. A że bez mięsa? Trudno. Mięso znając życie było właśnie we wspomniany weekend. I do tego pewnie porządnie popite (bo jak mięso bez popijania). Tylko pamiętajcie, że danie ma być jako odpoczynek dla żołądka.
Więc nie przesadzajcie z ilością, a uwierzcie, że jak się zacznie jeść tą potrawkę to trudno przestać 😉

Potrawka warzywna z woka

fot cookandwatch com potrawka warzywna Potrawka warzywna z woka

Potrawka warzywna z woka

Składniki:

  • 2 małe cukinie pokrojone w małe kawałki
  • 2 cebule posiekane
  • 1 bakłażan pokrojony w małe kawałki
  • 0,5 kg pomidorów bez skóry, pokrojonych w małe kawałki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 papryczka chili posiekana
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na woku rozgrzać olej, dodać czosnek i chili.
  2. Po chwili dorzucić cebulę.
  3. Po minucie cukinię i bakłażana.
  4. Przesmażyć mieszając.
  5. Dodać sos rybny, wymieszać i dodać pomidory.
  6. Zmniejszyć ogień i dusić, aż wszystko będzie miękkie.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Podawać z pieczywem lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *