i do domu daleko. Chociaż, nie – do domu nie daleko, bo właśnie w nim siedzimy 😉
Ale co do zimna i ciemności za oknem, to najprawdziwsza prawda. Myślami wracamy do lata, upałów i słońca. I właśnie postanowiliśmy Wam też zafundować małą kulinarną wycieczkę w cieplejsze rejony. Dzisiaj na talerzu trochę lata w formie tajskiej sałatki z pomelo.
Sałatka z pomelo
Składniki:
- 1 duże pomelo
- 1 mała czerwona cebula
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili drobno pokrojona
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki orzechów arachidowych posiekanych i uprażonych
- 1 łyżeczka startego cukru palmowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Obieramy pomelo ze skóry i usuwamy białe błony tak, aby pozostał sam miąższ.
- Dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.
- Cebulę kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki.
- Do pomelo dodajemy cebulę, orzeszki, kolendrę i chili.
- W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Mieszamy czosnek, cukier, sok z limonki i sos sojowy do czasu aż cukier się rozpuści.
- Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Wasza slodkokwasna.pl
Bardzo fajnie sie czyta takie komentarze 😉
Co do zastapienia cebuli to na pewno musi byc to warzywo, ktore ma konkretny, wyrazisty smak.
Uwielbiam pamelo! Jeszcze nigdy nie wykorzystałam go w sałatce więc dzięki za inspirację! 🙂
Dzieki za soczysty przepis! Na pomelo akurat jest sezon. Co prawda cebula to mój wróg, ale zastanowie sie, jak ją kreatywnie zatapic, zeby byl efekt, ale bez bolu brzucha.