Suszona wołowina

Oceń ten wpis!

Czy jak pijecie piwo to lubicie coś przekąsić? Bo my bardzo. W tym mocno upodobniliśmy się do Wietnamczyków, u których każde picie piwa, to automatycznie suto zastawiony stół. Podobnie zresztą jak u Koreańczyków i jeszcze paru nacji. Zresztą picie piwa z naszymi ukraińskimi przyjaciółmi też najczęściej kończyło się skubaniem suszonej ryby czy też kiełbaski 😉 I właśnie taką kiełbaskę, z azjatyckim posmakiem chcemy wam dzisiaj zaproponować. W całości nasza kiełbaska jest twarda jak kamień, ale jeśli użyje się ciężkiego tasaka i pokroi ją na kawałki to mamy super przekąskę. Lepszą niż chipsy, smaczniejszą niż paluszki i zdecydowanie ciekawszą niż krakersy 😉 I spokojnie można ją zabrać ze sobą w miasto, umawiając się na browar ze znajomymi, co ostatnio przetestowaliśmy i mamy na to świadków.

Suszona wołowina

fot cookandwatch com suszona wolowina Suszona wołowina

Suszona wołowina

Składniki:
900 g wołowiny
20 g soli
4 łyżki papryki
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru
4 ząbki czosnku
10 łyżek wody
2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

Sposób przygotowania:
Połowę wołowiny kroimy na drobną kostkę, drugą połowę mielimy w maszynce na grubych oczkach. Doprawiamy solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę, czosnek, sos rybny i pieprz mieszamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Zostawiamy na godzinę w  lodówce. Dodajemy wodę, mieszamy dokładnie  i nadziewamy flak o średnicy 2 cm, ręcznie lub przy pomocy maszynki. Odwieszamy w przewiewnym miejscu na około 4 tygodnie.

Smacznego!!

Wasza słodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *