Dzisiaj kurczak suszony. W wietnamskim stylu. My robiliśmy tego kurczaka z bardzo dokładnie sprecyzowanym przeznaczeniem. Podczas poprzedniej podróży do Wietnamu jedliśmy przepyszne kanapki wietnamskie banh mi pate (czyli z pasztetem) z dodatkiem suchych wiórków kurczaka. Właśnie takie kanapki miały powstać w domu, ale tyle dań było do ugotowania, że pomysł trafił do kolejki, a później zapomnieliśmy o nim 🙂
Ale przywieźliśmy bardzo dobry pasztet kupiony na ulicy w Hanoi i teraz już nie było wyjścia. Trzeba było wysuszyć kurczaka. Od razu lojalnie uprzedzamy, że zapach nie jest zbyt przyjemny, bo używamy sosu rybnego, a przygotowanie chwilę trwa. Ale można spróbować robić go w nocy. Wtedy po pierwsze nie będzie tak gorąco, a po drugie może do rana się wywietrzy 😉 Nasz wysuszony kurczak ma postać bardzo drobnych wiórków, ale jeśli chcecie jeść go jako przekąskę do piwa, albo jako dodatek do ryżu, to jednak proponujemy suszyć większe kawałki i nie rozdrabniać aż tak mocno. Jak już będziecie mieli wysuszonego kurczaka, nie zjadajcie go do końca, bo niedługo pojawi się przepis na banh mi pate z dodatkiem tego kurczaka 😉
Suszone mięso z kurczaka (Ruoc ga)
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 1,5 cebuli pokrojonej w półćwiartki
- 4 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
- 1 łyżka cukry trzcinowego
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 60 ml sosu rybnego
- 1-2 papryczki chili posiekane (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Na oleju w garnku lub na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, mieszając.
- Jak będą brązowe, dodajemy kawałki piersi z kurczaka i smażymy mieszając, aż będą białe.
- Dodajemy sos rybny, wodę, cukier, pieprzymy i dodajemy chili.
- Gotujemy około 2 godziny.
- Jak mięso zacznie się rozpadać na kawałki, wyciągamy kurczaka, rozdrabniamy go mocno.
- W tym czasie wywar redukujemy do bardzo gęstego (gotując cały czas).
- Mięso wrzucamy do powstałego sosu, mieszamy i przekładamy na suchą patelnię i na minimalnym ogniu suszymy mieszając.
- Wiórki kurczaka nie mogą się ani smażyć, ani przypalić. Przy takiej ilości mięsa będzie to trwało około 45 minut.
- Pamiętamy o mieszaniu. Jak mięso będzie ususzone, przekładamy na papierowy ręcznik lub gazetę 🙂 i studzimy.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Wietnamski pasztet pate | Blog Slodkokwasna.pl