Zróbcie koniecznie. Pyszne danie. Szybko się robi. I zjada też dosyć szybko. No i korzystać trzeba, dopóki szparagi niedrogie i w sezonie. Za chwilę już tak tanio nie będzie.
Szparagi z wołowiną smażone w woku
Składniki:
- 400 g szparagów zielonych
- 400 g wołowiny
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 cebuli pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka „wietnamskiej wegety”
- 1 mała marchewka pokrojona w plasterki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos do maczania nuoc cham: łyżkę cukru mieszamy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku i 1-2 papryczki chili posiekane. Dodajemy gorącą wodę (lepiej rozpuszcza cukier) i mieszamy dokładnie. Do tego 1-2 łyżki sosu rybnego i próbujemy. Doprawiamy do smaku: wodą, sosem rybnym i cukrem 😉
Sposób przygotowania:
- Wołowinę kroimy na cienkie plasterki.
- Dodajemy sos sojowy, czosnek, pieprz, sos ostrygowy i „wietnamską wegetę”
- Mieszamy dokładnie i zostawiamy na godzinę.
- W szparagach obcinamy zdrewniałe końcówki (jeśli takie są) i kroimy każdy szparag na 3 części.
- Na woku lub patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wołowinę i marchewkę.
- Smażymy około 3 minut mieszając i dodajemy szparagi i cebulę.
- Smażymy 5 minut mieszając.
- Podajemy gorące z sosem nuoc cham.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Uwielbiam takie zdrowe przepisy obiadowe! Dzięki nim udało mi się zgubić zbędne kilogramy. Mimo wszystko wciąż dążę do idealnej sylwetki, dlatego niedawno zaczęłam wykonywać na siłowni martwe ciągi.