Dzisiaj jeszcze świątecznie, chociaż już dawno po świetach. Danie aspirujące do kategorii kuchni „fiużon”, czyli kapusta z grzybami shitake ( po wietnamsku nam huong). Wymyślone przez nas połączenie tradycji polskiej z wietnamskimi dodatkami. Smakowało wszystkim, którzy próbowali, chociaż część domowników i znajomych dziwnie patrzyła na te grzybki i dopytywała się gdzie były zbierane i jakie są reakcje po zjedzeniu 😉
Kapusta z grzybami shitake
Składniki:
Kapusta z grzybami shitake
- 500 gram kapusty kiszonej
- opakowanie grzybów shitake
- 2 cm startego korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
- 2 małe cebule drobno posiekane
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- sos czosnkowy chili do smaku
- Grzyby zalać wrzącą woda, zostawić pod przykryciem na 15 minut.
- Odcedzić, wody nie wylewać.
- Kapustę drobno posiekać, wrzucić do wody po grzybach, w razie potrzeby uzupełnić wodą.
- Zagotować i gotować na małym ogniu.
- Rozgrzać sporo oleju na patelni, wrzucić grzyby, posolić i popieprzyć, chwilę smażyć na dużym ogniu, następnie go zmniejszyć.
- Dodać cebulę, po chwili czosnek i imbir. Przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu 15-20 minut.
- Odsączyć z oleju i dodać do gotującej się kapusty.
- Śliwki posiekać, dodać do kapusty. Podobnie sos sojowy i rybny.
- Wymieszać i gotować około godziny.
- Dodać miód i koncentrat pomidorowy.
- Gotować na bardzo małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- Odstawić w zimne miejsce do ostygnięcia.
- Na drugi dzień dogotować jeszcze około 2 godziny.
- Przed podaniem podgrzać w garnuszku lub na patelni.
- Podawać razem z sosem czosnkowym chili (oddzielnie – każdy sobie sam doprawia)
Smacznego!
Wasza slodkokwasna.pl
PS Niedługo spotkanie ze żmijowatą rybą
Wyglada apetycznie.