Troche fusion czyli poświąteczna kapustka

Dzisiaj jeszcze świątecznie, chociaż już dawno po świetach. Danie aspirujące do kategorii kuchni „fiużon”, czyli kapusta z grzybami shitake ( po wietnamsku nam huong).  Wymyślone przez nas połączenie tradycji polskiej z wietnamskimi dodatkami. Smakowało wszystkim, którzy próbowali, chociaż część domowników i znajomych dziwnie patrzyła na te grzybki i dopytywała się gdzie były zbierane i jakie są reakcje po zjedzeniu 😉

Kapusta z grzybami shitake

fot marszull DSCF1714 300x300 Troche fusion czyli poświąteczna kapustka

Kapusta z grzybami shitake

Składniki:

Kapusta z grzybami shitake

  • 500 gram kapusty kiszonej
  • opakowanie grzybów shitake
  • 2 cm startego korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
  • 2 małe cebule drobno posiekane
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • sos czosnkowy chili do smaku

 

  1. Grzyby zalać wrzącą woda, zostawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Odcedzić, wody nie wylewać.
  3. Kapustę drobno posiekać, wrzucić do wody po grzybach, w razie potrzeby uzupełnić wodą.
  4. Zagotować i gotować na małym ogniu.
  5. Rozgrzać sporo oleju na patelni, wrzucić grzyby, posolić i popieprzyć, chwilę smażyć na dużym ogniu, następnie go zmniejszyć.
  6. Dodać cebulę, po chwili czosnek i imbir. Przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu 15-20 minut.
  7. Odsączyć z oleju i dodać do gotującej się kapusty.
  8. Śliwki posiekać, dodać do kapusty. Podobnie sos sojowy i rybny.
  9. Wymieszać i gotować około godziny.
  10. Dodać miód i koncentrat pomidorowy.
  11. Gotować na bardzo małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  12. Odstawić w zimne miejsce do ostygnięcia.
  13. Na drugi dzień dogotować jeszcze około 2 godziny.
  14. Przed podaniem podgrzać w garnuszku lub na patelni.
  15. Podawać razem z sosem czosnkowym chili (oddzielnie – każdy sobie sam doprawia)

Smacznego!

Wasza slodkokwasna.pl

PS Niedługo spotkanie ze żmijowatą rybą

1 myśl w temacie “Troche fusion czyli poświąteczna kapustka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *