Raz, dwa, trzy, cztery i przepyszne danie gotowe. Problemem było zdobycie liści pieprzowca la lot, ale tu jak zawsze niezrównany okazał się nasz ulubiony sklepik na Marywilskiej44 (B 76-77). Wszystko czego potrzebowaliśmy (do tego dania i do kilku innych) znalazło się w naszym koszyku. Oczywiście – jak zawsze – dorzuciliśmy też parę rzeczy, których akurat nie potrzebowaliśmy 😉
Smażona wołowina, z trawą cytrynową i liśćmi la lot.
Składniki:
- 1 źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej (tylko biała część)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 15 listków pieprzowca la lot grubo posiekanych
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 40 dag rostbefu cienko pokrojonego
- 2 papryczki chili drobno posiekane
- 1 papryczka chili drobno posiekana do przyprawienia
- 2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 gałązki kolendry do przybrania
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
- Do rozgrzanego woka dodać olej i smażyć trawę cytrynową, aż zacznie intensywnie pachnieć
- Dodać czosnek i chili
- Dodać rostbef i smażyć na mocnym ogniu ciągle mieszając przez 4 minuty
- Dodać cukier, sos rybny i sos sojowy
- Wymieszać bardzo dokładnie
- Dodać listki pieprzowca i smażyć mieszając przez ok. 2 min
- Wyłożyć danie na talerz i posypać kolendrą i chili
Można podawać z ryżem jaśminowym lub pieczywem.
Smacznego!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Zawijasy La Lot z wołowiną (Thit Bo Nuong La Lot) | Blog Slodkokwasna.pl
listki naprawdę są pyszne!
jak to wszystko przepysznie wygląda…
Ej, nie robcie takich rzeczy wiecej.
Czlowiek siedzi glodny w robocie bo zapomnial kanapek, wyjsc nie moze, a w tu takie zdjecie z takim przepisem? 😉
A tak na powaznie to musi byc pyszne, jesli smakuje tak jak wyglada na zdjeciu.
Bardzo milo jest czytac takie komentarze 😉
A smakuje naprawde swietnie.
Za jakis czas inna wariacja wolowiny z la lot.
Wow! Wygląda rewelacyjnie! Na pewno równie dobrze smakuje… 😉
Pozdrawiam!
wyglada super:) zdjecie jest tak mega apetyczne, ze az slinka cieknie:)