Ostatnimi czasy przyrządzamy sporo wołowiny. Bo mięso wołowe jest dobre i zdrowe. Chociaż wieprzowe też jest dobre 😉 szczególnie boczek. No ale miało być o wołowinie. Wiadomo, stejki trzeba jeść, a nie kanapeczki. Chyba, że ktoś je kanapeczki ze stejkami. Tak jak my 😉 Oprócz stejków i mięs pieczonych w użyciu często jest wok albo patelnia. I tu przy wołowinie ważna rzecz. Trzeba smażyć na bardzo wysokiej temperaturze i bardzo krótko. Bo jak przesadzicie z czasem, to niestety wyjdzie podeszwa, a nie dobre soczyste mięso. Jeśli ma być razem z warzywami, to trzeba warzywa przesmażyć wcześniej. Później na rozgrzanym woku mięso smażyć przez chwilę i po dodaniu warzyw jeszcze chwilę razem. Ten sposób praktykowaliśmy z wietnamskim warzywem. I jeśli tylko dobierzecie odpowiedni czas (najlepiej metodą prób i błędów, bo wszystko zależy od grubości woka, mocy gazu w waszych palnikach i kilku innych czynników), to zawsze będzie Wam wychodziła pyszna smażona wołowina. Dzisiaj jeden z przepisów „na szybko”. A inne już czekają w kolejce 😉
Wołowina z fasolka i brokułem z woka
Składniki:
- 400 g wołowiny z udźca, pokrojonej w małe kawałki
- 100 g fasolki żółtej, pokrojonej mniejsze kawałki
- 100 g brokuła pokrojonego na małe różyczki
- 5 ząbków czosnku posiekane
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 30 g wódki
- 2 łyżki miodu
- 1 chili posiekana
- 2,5 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- pęczek tajskiej bazylii posiekany
- sól
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy marynatę: 2 ząbki czosnku, sos sojowy, wódka, miód, chili, sok z limonki, pieprz i odrobinę soli.
- Mieszamy dokładnie, aż wszystko się rozpuści.
- Marynujemy wołowinę przez 4 godziny.
- Na woku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy potrząsając fasolkę i brokuł, około 4-6 minut.
- Warzywa odkładamy na talerz.
- Na woku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy mięso i smażymy przez 30 sekund, mieszając.
- Dodajemy warzywa i przez następne 20 sekund smażymy, dokładnie mieszając.
- Na koniec dodajemy posiekaną tajską bazylię, mieszamy i smażymy 10 sekund.
- Odstawiamy z ognia i podajemy od razu z ryżem i np. ogórkiem.
Ogórek z octem, oliwą, solą i pieprzem
Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- 1 łyżka octu ryżowego (lub więcej)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie suszone chili
Sposób przygotowania:
- Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy na plasterki (półksiężyce).
- Mieszamy z oliwą i octem.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl