Dzisiaj jedno z dań, które powstają na szybko w głowie i tak samo szybko są robione w kuchni. Szybkość to podstawa w czasie smażenia na woku. Plus potrząsanie 😉 Dopóki nie nauczycie się dobrze potrząsać, możecie mieszać łopatką. Czyli musicie mieć woka i łopatkę. I oczywiści pozostałe składniki dania. Jak już wszystko zgromadzicie i zamarynujecie mięso, to obiecujemy, że samo przygotowanie będzie błyskawiczne.
Wołowina z imbirem, cukinią i pomidorami
Składniki:
- 300 gram wołowiny pokrojonej w paseczki
- 5 cm imbiru grubo posiekanego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczki suszonego chili
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki oleju
- 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1/2 cebuli posiekana
- 1 łyżka oleju sezamowego – opcjonalnie
- sos śmietanowy (100 ml śmietany, odrobina soli wędzonej, 2 łyżki soku z limonki) – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Sos sojowy, cukier, suszone chili i jeden ząbek czosnku dokładnie wymieszać.
- Zamarynować mięso na 2 godziny.
- Rozgrzać łyżkę oleju na woku, wrzucić czosnek i jak zacznie pachnieć dodać imbir.
- Smażyć chwilę, dodać cukinię i pomidory i potrząsając smażyć około 3-5 minut.
- Zdjąć cukinię i pomidory z woka.
- Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i po chwili dodać wołowinę, przesmażyć 10 sekund, mieszając lub potrząsając, dodać cukinię i pomidory.
- Smażyć mieszając 20-30 sekund.
- Podawać od razu, z ryżem lub pieczywem, z sosem śmietanowym. Można doprawić olejem sezamowym po smażeniu.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl