Żeberko z grilla

Oceń ten wpis!

Oczywiście po azjatycku i w bardzo orientalnych przyprawach. Ostatnio mieliśmy okazję karmić na Praskich Targach Projektantów vol.1 i na Urban Market na trawie. Wśród serwowanych przez nas dań pojawiło się jedno, które od czasu pewnego świniobicia było testowane i udoskonalane, aż osiągnęło formę doskonałą (no może prawie, bo z kulinariami jest tak, że zawsze coś można zmienić na lepsze:). Jeśli tylko znajdziecie dobre mięso i skorzystacie z naszych porad, gwarantujemy, że będziecie jeszcze dwa dni po konsumpcji oblizywać palce. Aż dziwne, że w Polsce mięsem wieprzowym stojącej jakoś te części świnki nie cieszą się taką popularnością jak np. w USA. My w każdym razie lubimy te żeberka bardzo!!!

Żeberka w imbirze i trawie cytrynowej z grilla

fot cookandwatch com zeberka Żeberko z grilla

Żeberka w imbirze i trawie cytrynowej z grilla

Składniki:

  • 700 g żeberek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki posiekanego drobno imbiru
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej posiekane drobno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki wietnamskiej vegety

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać wszystkie składniki i zamarynować na 24 godziny żeberka.
  2. Piec na grillu. Na początku na mocno rozgrzanym, później na średnim – najlepiej pod przykryciem.
  3. Można pędzelkować marynatą lub piwem.
  4. Podawać z ryżem lub pieczywem z dodatkiem marynowanej marchewki albo w formie banh mi (wykroić kości, włożyć do bagietki, dołożyć kolendrę, marynowaną marchewkę, świeżego ogórka i sos „z kogutkiem”)

Smacznego!!!

Wasza slodkokwasna.pl

 

 

  1. My z duszonych to tylko pod kapusta, ale takich w sosie to tez nie bardzo.
    Ewentualnie polecamy, poddusic 15-20 minut w tej zalewie, a pozniej piec na grillu lub patelni grillowej, bardzo dobry sposob na szybkosc i bardziej miekkie mięso 😉

  2. Żeberka pieczone, z orientalną nutą są bardzo bliskie memu sercu 🙂 Chyba wszyscy w mojej rodzinie je lubią. Za to nie jestem fanką takich duszonych w sosie – to zupełnie nie moja bajka.

Skomentuj Shinju Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *