Zupa prawietajska ;)

Oceń ten wpis!

Na zupy zawsze jest czas. A przy takiej pogodzie szczególnie. Szczególnie na zupę pachnącą trawą cytrynową i limonką, i lekko pikantną od chili. Można powiedzieć, że w tej zupie jest taki mały kawałek lata, a jeśli ktoś pochłonie więcej niż jedną miseczkę, to nawet nie taki mały 😉 Gotujcie, jedzcie i cieszcie się wszyscy 😉 Aha oczywiście rosół powinien być przygotowany z kurczaka i włoszczyzny, a nie z kostki, w której nie wiadomo co jest.

Zupa tajska z kurczakiem

fot marszull com DSCF7275 Zupa prawietajska ;)

Zupa tajska z kurczakiem

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1 limonka
  • łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kolendra do posypania
  • mała czerwona papryczka chili (posiekana, bez pestek)

Przygotowanie:

  1. Limonkę otrzeć ze skórki na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  2. Po tym zabiegu z owocu wycisnąć sok.
  3. Pierś kurczaka pokroić w dość drobną kostkę.
  4. W garnku zagotować rosół.
  5. Dodać skórkę i sok z limonki, trawę cytrynową, sos rybny oraz chili.
  6. Wymieszać i ponownie zagotować.
  7. Dodać kurczaka i gotować 2 min.
  8. Dodać mleko kokosowe.
  9. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 min.
  10. Wlać zupę do miseczek, posypać kolendrą.

I zajadać się ze smakiem, najlepiej w doborowym towarzystwie.

Smacznego!

Wasza slodkokwasna.pl

 

  1. No, nie zgodzę się. Przepis bardzo mierny. Nic w tej zupie nie ma.
    Jeśli chcecie to mogę wam udostępnić bardzo dobry przepis prawdziwej tajskiej Tom Kha Gai. Co prawda ja wole wersję Goong (z krewetkami). W razie zainteresowania proszę o kontakt. Maila podałem w rubryczce.

Skomentuj Krou Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *