Niedawno odwiedziliśmy nową tajską miejscówkę w WWA. Na razie nie piszemy gdzie i jak, bo nie jest jescze super oficjalnie otwarta, ale po wstępnej konsumpcji zapowiada się bardzo dobrze. Aromatycznie, orientalnie i mocno tajsko. Jedyny minus jest taki, że trochę mało mięsa – same potrawy wege: kurczaki, krewetki i inne 😉 Ale mamy nadzieję, że pojawi się też świnka i krówka. No i liczymy na podroby. Bo to zupełnie inna kategoria. Niby z kurczaka, a jakie smaczne 😉 No i o tym dzisiejszy wpis. Bo zjedliśmy tam bardzo dobry laap z kurczaka (sic!) i przypomnieliśmy sobie, że jakiś czas temu dostaliśmy paczkę pieprzu podłużnego od naszych przyjaciół Ani i Marcina i robiliśmy przepyszny laap z podrobów. Wtedy, jeszcze w sezonie, dodaliśmy do niego szparagi. Teraz można z nich zrezygnować, albo zastąpić je innym warzywem. Zatem do dzieła! A my czekamy, aż taka pozycja pojawi się w karcie nowego miejsca i wtedy damy znać na fejsbuku 😉
PS. Jeśli ktoś nie lubi ostro, tak jak jest w oryginale, trzeba zmniejszyć ilość chili i podłużnego pieprzu.
Laap z podrobów
Składniki:
- 500 g wątróbki kurzej
- 250 g serduszek kurzych
- 250 g żołądków kurzych
- opcjonalnie 500 g szparagów (lub innych zielonych warzyw) pokrojonych w mniejsze kawałki
- pęczek dymki posiekany
- 5 ząbków czosnku posiekane
- 5 liści kaffiru posiekane
- 1 trawa cytrynowa posiekana
- 8 chili tajskich suszonych rozdrobnionych
- 8 szt pieprzu podłużnego rozdrobnionego
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej kolendry
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka cukru
- 3-5 łyżek sosu rybnego
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
- Podroby siekamy drobno.
- Rozgrzewamy na woku 2 łyżki oleju i smażymy przez 3 minuty szparagi.
- Odkładamy na bok.
- Dodajemy na wok 3 łyżki oleju, czosnek, chili, trawę cytrynową, kaffir i pieprz podłużny.
- Jak mocno zacznie pachnieć dodajemy podroby.
- Smażymy mieszając przez 8-10 minut.
- Dodajemy cukier, sos rybny i szparagi.
- Mieszamy i smażymy 2 minuty.
- Dodajemy mięte, dymkę i kolendrę, mieszamy i od razu podajemy gorące.
- Można doprawić pieprzem i sosem rybnym i dodać sok z limonki.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl