Wiadomo, że kanapki to nasza miłość. Onigirazu to miłość druga. Bo jednak pierwszą pozostają kanapki z glutenem pod każdą postacią: z okrągłego bochenka, tosta czy też pity. Ale kanapki ryżowe też weszły na stałe do naszego menu. I pokochaliśmy je tak mocno, że w tydzień pożarliśmy prawie 3 kg ryżu do sushi 😉
Onigirazu to nie sushi i nie onigiri, choć do niego (tych małych kanapeczek) im najbliżej.
W internecie można znaleźć kilka propozycji tej przekąski, ale chyba najlepiej kierować się własnym smakiem. My – zgodnie z własnym upodobaniem i potrzebą chwili – przyrządzaliśmy kanapki rybne, mięsne i vege. Mniej lub bardziej dietetyczne. Z sosem i bez.
W sumie po zjedzeniu tak dużej liczby tych kanapeczek, człowiek dochodzi do wniosku, że najważniejszy w nich składnik to ryż: dobrze ugotowany, fajnie zakwaszony, lepiący się, ale cały czas ze strukturą ziarenek. I jak wyjdzie nam już ten ryż taki jak trzeba, można się zabrać za wymyślanie nadzienia. My oczywiście podamy Wam kilka propozycji, które przetestowaliśmy i były pyszne. Ale jak pisaliśmy wyżej, pomyślcie sami i użyjcie waszych ulubionych składników.
PS dopisujemy, żeby nie było awantury 😉
Ryż może być bez zakwaszania, ale nam osobiście po paru próbach jednak lepiej smakuje taki lekko zakwaszony. Polecamy spróbować wersji bez octu i sobie wybrać 😉
Onigirazu czyli japońska kanapka ryżowa

Onigirazu: pasta tuńczyk majo z cebulą i awokado – jajko na miękko, kolendra, jalapeno z zalewy – pomidor, kolendra, awokado – pomidor, kolendra, awokado, kozi serek

Onigirazu: pasta tuńczyk majo z cebulą i awokado – jajko na miękko, kolendra, jalapeno z zalewy – pomidor, kolendra, awokado – pomidor, kolendra, awokado, kozi serek

Onigirazu: surowy łosoś, tykwa marynowana, rzepa marynowana, sos sojowy i wasabi – pasta majo z makrelą wędzoną i srirachą, kolendra – indyk pieczony, kolendra, kozi serek.

Onigirazu: surowy łosoś, rzepa marynowana, kolendra, sos sojowy i wasabi

Onigirazu: wędzona makrela kawałki, cebula, ogórek kiszony (opcjonalnie majonez)

Onigirazu zawinięte w folię
Składniki:
- 6-7 płatów glonów nori (takich jak do sushi rolek)
- 280-300 g suchego ryżu (dwie miarki do ryżowaru)
- tyle samo wody (1 do 1 do ilości ryżu)
- Zaprawa do ryżu:
na 150 g suchego ryżu 36 g octu, 13 g cukru, 2 g soli
mieszamy i zostawiamy na chwilę
Jeden glon na jedną kanapkę. Z 300 g ryżu wychodzi 5-6 kanapek.
Przygotowanie:
- Ryż wypłukać 3-4 razy w zimnej wodzie
- Gotować w proporcji 1 do 1 z wodą
* w garnku wg przepisu na opakowaniu
* w ryżowarze xiaomi tryb custom gotowanie ryżu 90% - Ugotowany ryż zaprawiamy mieszanką octu, cukru i soli i mieszamy i chłodzimy.
- UWAGA nie zaprawiamy ryżu w metalowym garnku. Tylko drewno lub plastik.
- Po wystudzeniu ryżu składamy kanapki: rozkładamy folię na desce, na to glon błyszczącą/gładką stroną do dołu.
- Moczymy ręce, przygotowujemy warstwę ryżu i układamy ją „po skosie”.
- Na to dodatki i druga warstwa ryżu.
- Delikatnie zamaczamy rogi, i składamy glona.
- Później zawijamy folię.
- Zostawiamy na 15 minut, żeby kanapka trzymała kształt. Jeśli planujecie ją zjeść następnego dnia, zostawicie ją w folii.
- Na końcu wpisu i na naszym fanpage macie krótki film instruktażowy.

Onigirazu: boczek plastry usmażone na chrupiąco, sadzone jajko z płynnym żółtkiem, jalapeno marynowane, ostry sos lub ketchup- pieczona cielęcina, awokado

Onigirazu: wędzona makrela kawałki, cebula, ogórek kiszony (opcjonalnie majonez)

Onigirazu: pastrami, kiszona kapusta, sos (majonez, ketchup, musztarda dijon)

Onigirazu zawinięte w folii

Onigirazu: smażony boczek z cebulą (skwarki) sadzone jajko, sos ostry – smażony boczek z cebulą, ostry sos smażony boczek z cebulą, majonez, ostry sos – szynka, tuńczyk z puszki, awokado – pieczony indyk, sałata,
Nadzienie:
Jajko sadzone:
jajko sadzone
awokado

Onigirazu: jajko sadzone (na parze) plus awokado
Jajko na miękko:
jajko 6,5 minuty
kolendra posiekana
jalapeno marynowane

Onigirazu: jajko na miękko, kolendra, jalapeno z zalewy
Warzywa (opcja wegan)
pomidor
siekana kolendra
awokado

Onigirazu: pomidor, kolendra, awokado
Serek (opcja wege)
pomidor
kolendra siekana
awokado
serek kozi puszysty

Onigirazu: pomidor, kolendra, awokado, kozi serek
Tuńczyk pasta v1:
puszka tuńczyka
3 łyżki majonezu
pół małej cebuli posiekanej
sól, pieprz
kawałki awokado

Onigirazu: pasta tuńczyk majo z cebulą i awokado
Tuńczyk pasta v2:
puszka tuńczyka
3 łyżki majonezu
pół małej cebuli posiekanej
kolendra posiekana
jalapeno marynowane

Onigirazu: pasta tuńczyk majo z cebulą, kolendra, jalapeno z zalewy
Makrela pasta:
1/2 średnia makrela wędzona
pół małej cebuli posiekanej
2 łyżki majonezu
2 łyżki sriracha

Onigirazu: pasta majo z makrelą wędzomą i srirachą, kolendra.
Makrela kawałki:
1/2 średniej makreli wędzonej, duże kawałki
cebula posiekna
ogórek kiszony
opcjonalnie majonez

Onigirazu: wędzona makrela kawałki, cebula, ogórek kiszony (opcjonalnie majonez)

Onigirazu: wędzona makrela kawałki, cebula, ogórek kiszony (opcjonalnie majonez)
Łosoś v1:
150 g łososia atlantyckiego, bez skóry, pokrojonego w paski
rzepa marynowana
tykwa marynowana
wasabi, sos sojowy

Onigirazu: surowy łosoś, tykwa marynowana, rzepa marynowana, sos sojowy i wasabi.
Łosoś v2:
150 g łososia atlantyckiego, bez skóry, pokrojonego w paski
rzepa marynowana
kolendra
wasabi, sos sojowy

Onigirazu: surowy łosoś, rzepa marynowana, kolendra, sos sojowy i wasabi.
Burger wołowy:
1 burger wołowy
kilka krążków cebuli
ogórek kiszony
musztarda
ketchup

Onigirazu: burger wołowy, ser cheddar, cebula, ogórek kiszony, sos

Onigirazu: burger wołowy, ser cheddar, cebula, ogórek kiszony, sos
Steak:
rostbef, hanger albo inny stejk usmażony
cebulka prażona
sos bbq

Onigirazu: steak bavette pokrojony, prażona cebulka, sos bbq

Onigirazu: steak bavette pokrojony, prażona cebulka, sos bbq
Pastrami:
pastrami pokrojone cieniutko 🙂
kapusta kiszona
sos: majonez, ketchup, musztarda dijon

Onigirazu: pastrami, kiszona kapusta, sos (majonez, ketchup, musztarda dijon)
Boczek plastry:
plasterki boczku usmażone na chrupiąco
sadzone jajko z płynnym żółtkiem
ostry sos lub ketchup
jalapeno marynowane

Onigirazu: boczek plastry usmażone na chrupiąco, sadzone jajko z płynnym żółtkiem, jalapeno marynowane, ostry sos lub ketchup
Boczek kostka v1:
smażony boczek z cebulą (skwarki)
sadzone jajko
sriracha

Onigirazu: smażony boczek z cebulą (skwarki) sadzone jajko, sos ostry
Boczek kostka v2:
smażony boczek z cebulą (skwarki)
sriracha lub inny ostry sos

Onigirazu: smażony boczek z cebulą (skwarki) majonez, sos ostry
Boczek kostka v3:
smażony boczek z cebulą (skwarki)
sriracha lub inny ostry sos
majonez

Onigirazu: smażony boczek z cebulą (skwarki) majonez, sos ostry
Pieczona cielęcina:
kilka plasterków pieczeni cielęcej
awokado
opcjonalnie majonez

Onigirazu: pieczona cielęcina, awokado
Szynka tuńczyk:
szynka kilka plasterków
tuńczyk z puszki
awokado

Onigirazu: szynka, tuńczyk, awokado
Indyk v1:
pieczony indyk
sałata
opcjonalnie majonez

Onigirazu: pieczony indyk, sałata,
Indyk v2:
pieczony indyk
kolendra posiekana
kozi serek

Onigirazu: indyk pieczony, kolendra, kozi serek
To tyle z naszych propozycji, ale wiadomo, że sami wymyślicie jeszcze lepsze 😉
A tutaj krótki filmik jak taką kanapkę złożyć,
Akurat propozycje mięsne, bo kolega Dobrogov bawił się w operatora podczas piątkowej libacji alkoholowej na warszawskim Grochowie. Był jeszcze konkubent z konkubiną 😉
A tutaj, jak kanapki onigirazu nie składać
Obsługa kamery mdobrogov.pl
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Świetny pomysł! Nie widziałem wcześniej czegoś takiego a ryż uwielbiam w każdej postaci! 😀
Super przepis na zdrową przekąskę! Na pewno go wypróbuję, ponieważ ostatnio ze względu na mój stan zdrowia muszę przestrzegać diety. Oprócz tego zalecono mi wynajem koncentratora tlenu w Warszawie. Muszę się rozejrzeć za różnymi ofertami.
Za niedługo moja firma planuje organizację wyjazdu integracyjnego. Już nie mogę się tego wydarzenia doczekać! Wiem, że będziemy mieli tam dostęp do kuchni, przez co pomyślałam, że będę mogła przyrządzić tam kilka przekąsek dla moich współpracowników. Myślę, że takie ryżowe kanapki przypadną nie jednej osobie do gustu. Widzę, że ich przyrządzenie jest trochę skomplikowane, ale na pewno dam sobie z nimi radę. Dzięki za tą inspirację!