Wiadomo, że kanapki to nasza miłość. Onigirazu to miłość druga. Bo jednak pierwszą pozostają kanapki z glutenem pod każdą postacią: z okrągłego bochenka, tosta czy też pity. Ale kanapki ryżowe też weszły na stałe do naszego menu. I pokochaliśmy je tak mocno, że w tydzień pożarliśmy prawie 3 kg ryżu do sushi 😉
Onigirazu to nie sushi i nie onigiri, choć do niego (tych małych kanapeczek) im najbliżej.
W internecie można znaleźć kilka propozycji tej przekąski, ale chyba najlepiej kierować się własnym smakiem. My – zgodnie z własnym upodobaniem i potrzebą chwili – przyrządzaliśmy kanapki rybne, mięsne i vege. Mniej lub bardziej dietetyczne. Z sosem i bez.
W sumie po zjedzeniu tak dużej liczby tych kanapeczek, człowiek dochodzi do wniosku, że najważniejszy w nich składnik to ryż: dobrze ugotowany, fajnie zakwaszony, lepiący się, ale cały czas ze strukturą ziarenek. I jak wyjdzie nam już ten ryż taki jak trzeba, można się zabrać za wymyślanie nadzienia. My oczywiście podamy Wam kilka propozycji, które przetestowaliśmy i były pyszne. Ale jak pisaliśmy wyżej, pomyślcie sami i użyjcie waszych ulubionych składników.
PS dopisujemy, żeby nie było awantury 😉
Ryż może być bez zakwaszania, ale nam osobiście po paru próbach jednak lepiej smakuje taki lekko zakwaszony. Polecamy spróbować wersji bez octu i sobie wybrać 😉
Onigirazu czyli japońska kanapka ryżowa
Składniki:
- 6-7 płatów glonów nori (takich jak do sushi rolek)
- 280-300 g suchego ryżu (dwie miarki do ryżowaru)
- tyle samo wody (1 do 1 do ilości ryżu)
- Zaprawa do ryżu:
na 150 g suchego ryżu 36 g octu, 13 g cukru, 2 g soli
mieszamy i zostawiamy na chwilę
Jeden glon na jedną kanapkę. Z 300 g ryżu wychodzi 5-6 kanapek.
Przygotowanie:
- Ryż wypłukać 3-4 razy w zimnej wodzie
- Gotować w proporcji 1 do 1 z wodą
* w garnku wg przepisu na opakowaniu
* w ryżowarze xiaomi tryb custom gotowanie ryżu 90% - Ugotowany ryż zaprawiamy mieszanką octu, cukru i soli i mieszamy i chłodzimy.
- UWAGA nie zaprawiamy ryżu w metalowym garnku. Tylko drewno lub plastik.
- Po wystudzeniu ryżu składamy kanapki: rozkładamy folię na desce, na to glon błyszczącą/gładką stroną do dołu.
- Moczymy ręce, przygotowujemy warstwę ryżu i układamy ją „po skosie”.
- Na to dodatki i druga warstwa ryżu.
- Delikatnie zamaczamy rogi, i składamy glona.
- Później zawijamy folię.
- Zostawiamy na 15 minut, żeby kanapka trzymała kształt. Jeśli planujecie ją zjeść następnego dnia, zostawicie ją w folii.
- Na końcu wpisu i na naszym fanpage macie krótki film instruktażowy.
Nadzienie:
Jajko sadzone:
jajko sadzone
awokado
Jajko na miękko:
jajko 6,5 minuty
kolendra posiekana
jalapeno marynowane
Warzywa (opcja wegan)
pomidor
siekana kolendra
awokado
Serek (opcja wege)
pomidor
kolendra siekana
awokado
serek kozi puszysty
Tuńczyk pasta v1:
puszka tuńczyka
3 łyżki majonezu
pół małej cebuli posiekanej
sól, pieprz
kawałki awokado
Tuńczyk pasta v2:
puszka tuńczyka
3 łyżki majonezu
pół małej cebuli posiekanej
kolendra posiekana
jalapeno marynowane
Makrela pasta:
1/2 średnia makrela wędzona
pół małej cebuli posiekanej
2 łyżki majonezu
2 łyżki sriracha
Makrela kawałki:
1/2 średniej makreli wędzonej, duże kawałki
cebula posiekna
ogórek kiszony
opcjonalnie majonez
Łosoś v1:
150 g łososia atlantyckiego, bez skóry, pokrojonego w paski
rzepa marynowana
tykwa marynowana
wasabi, sos sojowy
Łosoś v2:
150 g łososia atlantyckiego, bez skóry, pokrojonego w paski
rzepa marynowana
kolendra
wasabi, sos sojowy
Burger wołowy:
1 burger wołowy
kilka krążków cebuli
ogórek kiszony
musztarda
ketchup
Steak:
rostbef, hanger albo inny stejk usmażony
cebulka prażona
sos bbq
Pastrami:
pastrami pokrojone cieniutko 🙂
kapusta kiszona
sos: majonez, ketchup, musztarda dijon
Boczek plastry:
plasterki boczku usmażone na chrupiąco
sadzone jajko z płynnym żółtkiem
ostry sos lub ketchup
jalapeno marynowane
Boczek kostka v1:
smażony boczek z cebulą (skwarki)
sadzone jajko
sriracha
Boczek kostka v2:
smażony boczek z cebulą (skwarki)
sriracha lub inny ostry sos
Boczek kostka v3:
smażony boczek z cebulą (skwarki)
sriracha lub inny ostry sos
majonez
Pieczona cielęcina:
kilka plasterków pieczeni cielęcej
awokado
opcjonalnie majonez
Szynka tuńczyk:
szynka kilka plasterków
tuńczyk z puszki
awokado
Indyk v1:
pieczony indyk
sałata
opcjonalnie majonez
Indyk v2:
pieczony indyk
kolendra posiekana
kozi serek
To tyle z naszych propozycji, ale wiadomo, że sami wymyślicie jeszcze lepsze 😉
A tutaj krótki filmik jak taką kanapkę złożyć,
Akurat propozycje mięsne, bo kolega Dobrogov bawił się w operatora podczas piątkowej libacji alkoholowej na warszawskim Grochowie. Był jeszcze konkubent z konkubiną 😉
A tutaj, jak kanapki onigirazu nie składać
Obsługa kamery mdobrogov.pl
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Świetny pomysł! Nie widziałem wcześniej czegoś takiego a ryż uwielbiam w każdej postaci! 😀
Super przepis na zdrową przekąskę! Na pewno go wypróbuję, ponieważ ostatnio ze względu na mój stan zdrowia muszę przestrzegać diety. Oprócz tego zalecono mi wynajem koncentratora tlenu w Warszawie. Muszę się rozejrzeć za różnymi ofertami.
Za niedługo moja firma planuje organizację wyjazdu integracyjnego. Już nie mogę się tego wydarzenia doczekać! Wiem, że będziemy mieli tam dostęp do kuchni, przez co pomyślałam, że będę mogła przyrządzić tam kilka przekąsek dla moich współpracowników. Myślę, że takie ryżowe kanapki przypadną nie jednej osobie do gustu. Widzę, że ich przyrządzenie jest trochę skomplikowane, ale na pewno dam sobie z nimi radę. Dzięki za tą inspirację!