Dzisiaj dwa przepisy na wykorzystanie chili. Chili jemy cały czas. Różne odmiany, różne sosy, na czele z kogutkiem czyli tajską srirachą produkowaną przez Wietnamczyka w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w Kaliforni 😉
Ostatnio kupiliśmy trochę papryczek o intrygujących nazwach czyli bhut jolokia i trinidad scorpion oraz o nazwach bardziej oswojonych jak habanero czekoladowe. Następne papryczki pną się w górę na parapecie (w tej chwili mają około 1 metra wysokości). To odmiana z Peru, którą dostaliśmy od Daniela. A w zamrażarce na różne okazje zapas czerwonego i zielonego chili tajskiego. W jednej z szuflad natomiast 10 odmian najostrzejszych papryk świata do wysiania 😉
Jak widać temat mamy przerobiony dobrze. A teraz wzięliśmy się za przerabianie papryk na sosy. I dwoma przepisami dzielimy się z Wami. Użyliśmy w nich konkretnych odmian, ale możecie użyć każdej ostrej odmiany chili, oczywiście próbując i zwiększając lub zmniejszając ostrość.
Sos gruszkowy z habanero i sos śliwkowy z bhut jolokia
Ostry sos gruszkowy z habanero czekoladowym
Składniki:
- 3 małe gruszki miękkie
- sok z pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- sól, pieprz
- 1 posiekane habanero
- 1/2 łyżki cynamonu
- 2 cm posiekanego imbiru
- 100-400 ml wody
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Z gruszek wycinamy gniazda i kroimy w kostkę.
- Dodajemy sok z pomarańczy, cukier, ocet, posiekane habanero i imbir.
- Dolewamy część wody.
- Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, często mieszając.
- Po tym czasie dodajemy cynamon, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dolewamy wodę (żeby sos się nie przypalił) i posiekany czosnek.
- Gotujemy jeszcze około godziny.
- Sos studzimy i miksujemy dokładnie.
Ostry sos śliwkowy z bhut jolokia
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek wypestkowanych i przekrojonych na pół
- 200 g śliwek wędzonych, pokrojonych
- 2 papryczki bhut jolokia posiekane
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 goździki
- 300-500 ml wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 50 ml Burbona
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie składniki przekładamy do rondelka.
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 godziny, aż śliwki się rozpadną.
- Studzimy i miksujemy dokładnie.
- Ewentualnie możemy sos rozrzedzić przegotowaną wodą.
A tak wyglądała nasza kolekcja papryk 🙂
Dajcie znać, jakie papryczki lubicie i jakie polecacie 🙂
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Sa mega! Wlasnie zrobilem z Naga Jolokia.
Mozna poprosic o wiecej? Albo jakies zrodlo, gdzie moglbym znalezc podobne kombinacje?
Miło czytać. To są raczej inwencje własne. Chyba trzeba przeczesywać sieć, żeby wpaść na coś ciekawego.
Owoce, warzywa, soki. Wszystkie te dodatki fajnie grają z papryczkami
Pingback: Duszone w wolnowarze żeberka w ostrym sosie śliwkowym | Blog Slodkokwasna.pl