Ponieważ miał być tydzień z makaronem bun i trzy makaronowe dania, to spełniamy obietnicę i ten cykl zamykamy ostatnim daniem z cienkim makaronem ryżowym.
To danie to Bun Dau Mam Tom. Tofu, makaron, sos z pasty krewetkowej i zioła.
Tofu, makaron i zioła wietnamskie to żadna nowość na naszym blogu. Sama pasta krewetkowa jako przyprawa do gotowanych lub smażonych dań też zresztą nowością nie jest. Ale pasta w formie „surowej” ze swoim specyficznym zapachem, jako sos do maczania, to rzeczywiście nowa rzecz na blogu. I w dodatku rzecz naprawdę dla twardzieli jedzeniowych 😉 Jeśli ktoś próbował pasty krewetkowej, to wie o czym piszemy. Jeśli nie, to jak ją zakupi i otworzy, będzie wiedział i najbliższa rodzina też 😉
Sama pasta jest robiona z małych krewetek. Fermentacja, która jest sprawcą zamiany krewetek w pastę krewetkową, powoduje ten ciekawy i niezapomniany zapach i smak. Sama postać pasty trochę się rożni w zależności od kraju, z którego pochodzi. W Tajlandii występuje w wyschniętych kawałkach, a np. w Wietnamie w postaci sosu. Oczywiście sos można sobie na balkonie wysuszyć, a kawałki suche zalać wodą i poczekać aż namokną. Tylko pamiętajcie o domownikach i sąsiadach;)
Tofu z makaronem bun, ziołami i sosem z pasty krewetkowej (Bun Dau Mam Tom)
Składniki:
- 1 kostka tofu
- garść porwanych listków perilli fioletowej lub zielonej albo kolendry – dowolny miks tych ziół lub zioła pojedynczo
- makaron bun, czyli cienki makaron ryżowy, przygotowany wg przepisu na opakowaniu
- 2 łyżki pasty krewetkowej
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1 chili posiekane
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia tofu
Sposób przygotowania:
- Tofu kroimy w kostkę i smażymy na głębokim oleju.
- Odkładamy na papierowy ręcznik.
- Pastę krewetkową doprawiamy 1—2 łyżkami gorącego oleju.
- Dodajemy cukier, chili i sok z limonki.
- Mieszamy starannie.
- Układamy na talerzu porcję makaronu, kawałki tofu i zioła.
- Obok stawiamy sos.
- Jemy maczając tofu w sosie i zagryzając makaronem i ziołami. Możemy też dowolnie miksować składniki i maczać w sosie.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl