Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1 😉 Wszyscy, którzy mięsa nie jedzą, mogą pominąć smażenie i dodanie steka. I gwarantujemy, że będzie równie pysznie. Zaś ci co mięso jedzą steka, niech go dodadzą. Tylko nie wysmażcie go na podeszwę, bo szkoda dobrej sezonowanej wołowiny. Danie bardzo fajne jeśli spodziewacie się gości w Święta, bo pracy dużo przy nim nie ma i można połączyć mięsożerców i bezmięsnych przy jednym stole. No i zapoznać niektórych z azjatycką kuchnią w mało ekstremalnym wydaniu. Przy okazji przypominamy, że cały czas można kupić vouchery na nasze kursy i rezerwować miejsca na warsztaty.
Składniki:
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1 por – biała część pokrojona w półplasterki
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2-3 łyżki pasty curry czerwonej
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- pieprz
- szczypta „wietnamskiej wegety”
- 2 łyżki oleju
- 1 stek wysmażony na surowo albo średnio pokrojony w kostkę
Sposób przygotowania:
- Na woku rozgrzać olej, dodać czosnek i po chwili pastę curry.
- Jak zacznie pachnieć, wrzucić cukinie.
- Smażyć mieszając 2-3 minuty.
- Dodać pora. Smażyć mieszając minutę.
- Wlać mleko kokosowe, dodać sos rybny, cukier i „wietnamską wegetę”.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Steka oprószyć pieprzem i smażyć po 1-2,5 minuty na stronę w zależności od grubości i zamierzonego stopnia wysmażenia.
- Zostawić na 4 minuty. Kroimy w kostkę.
- Jak warzywa będą gotowe, dodać mięso i gotować 1 minutę.
- Podawać z bagietką albo z ryżem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl