Pomysł był na curry. Najlepiej na lenia, czyli z wolnowara. Trzeba było tylko wymyślić z czym ma być. Padło na wołowinę, rożne warzywa i mango – takie mniej dojrzałe (w Polsce, przy naszym zaopatrzeniu w owoce tropikalne, raczej nie było to wielkim wyzwaniem 😉 No i wolnowar. Znowu 😉 Ale nic na to nie poradzimy, że kochamy go miłością bezgraniczną. Bo jak nie kochać urządzenia, które nastawiasz wieczorem albo przed wyjściem z domu i po 8 godzinach masz gotowy lub prawie gotowy obiad? W dodatku kosztowało nas na allegro całe 50 zł z przesyłką. To był jeden z bardziej udanych zakupów kulinarno-sprzętowych. Dlatego powstają w nim nieustająco nowe dania, a przepisami na nie dzielimy się z Wami. Oczywiście jeśli ktoś mięsa nie jada, to może je zastąpić kurczakiem ;))
Można też użyć tofu lub pozostać przy samych warzywach.
Curry z wołowiną, mango i warzywami w wolnowarze
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 duża cukinia
- 3 marchewki
- 1 brokuł
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 5 cm imbiru pokrojone w plastry
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki pasty curry zielonej
- 1 łodyżka trawy cytrynowej posiekana drobno
- 2 i 1/2 łyżki miodu
- 1 chili posiekane
- 1 mango (obrane i pokrojone w kostkę, dodajemy na końcu)
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Wołowinę kroimy na małe kawałki, dodajemy trawę cytrynową, miód, czosnek i sos rybny. I zostawiamy na 2-4 godziny.
- Obsmażamy na woku.
- Wrzucamy do wolnowara razem z warzywami, dodajemy imbir, pastę curry.
- Mieszamy dokładnie i zalewamy mlekiem kokosowym.
- Dolewamy wodę, łyżkę sosu rybnego i papryczkę chili, mieszamy i zostawiamy w trybie low na 10 godzin.
- Po tym czasie, odlewamy sos, redukujemy, przelewamy z powrotem, dodajemy pokrojone mango i zostawiamy na 30 minut.
- W razie potrzeby doprawiamy sosem rybnym, chili i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Smacznego!!!
Wasza słodkokwasna.pl