„Jak” to słowo klucz. Nie identyczne, ale bardzo podobne 🙂 Chcieliśmy dobrych wołowych klopsików, mięciutkich, ale sprężystych. Lekko przypieczonych, ale nie za twardych. No i najważniejsze – smakujących Azją. Spoglądając na to co zostało na stole (czyli nic) i po minach i tym co mówili nasi goście, chyba się udało. W kuchni pomagali Maciek i Piotrek, za co należą im się brawa i po lufie schłodzonej wódki. Koniecznie popitej gorącym „rosołkiem” z omułków. Ale to temat na następną opowieść 😉
Co do klopsików: wybierajcie dobrą wołowinę, najlepiej ze znanych sklepów. Jeśli macie maszynkę, to mielcie w domu. Jeśli nie, to poproście o zmielenie na miejscu w sklepie. Przy kręceniu kulek musicie mieć naoliwione, bo inaczej mogą wyjść niezłe pokraki, na pewno smaczne, ale bez szans na zastosowanie wzoru V = 4/3π * R3. I nie przesadźcie z tą objętością, im mniejsze kulki tym smaczniejsze. To nie mają być kotlety mielone 😉 Sos można zrobić z pomidorów z puszki, ale ponieważ mamy idealną porę na świeże, pachnące i dojrzałe w przygrzewającym nam wszystkim słońcu, zachęcamy do ich użycia. Pamiętajcie tylko żeby je obrać ze skóry i wyciąć zdrewniały środek.
Kulki wołowe na ostro
Składniki:
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 kg wołowiny zmielonej
- 2 bułki kajzerki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki nasion kolendry (zmielone)
- 2,5 łyżki sosu rybnego
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól i pieprz czarny do smaku
- 800 g pomidorów krojonych świeżych lub z puszki
- 2 łyżki koreańskiej pasty chilli Gochujang
- 6 ząbków czosnku posiekanych
- 1 chili tajskie posiekane z pestkami
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki cukru
- sos rybny, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bułki namoczyć w wodzie. Nadmiar wody odcisnąć.
- Mięso wymieszać z posiekaną cebulą.
- Odłożyć połowę mięsa, śmietanę, jajka do drugiej miski i porządnie zblendować.
- Wymieszać z resztą mięsa, dodać kolendrę i 2,5 łyżki sosu rybnego. Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Formować małe kulki (ręce natrzeć olejem).
- W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kulki partiami i gotować około 20 minut.
- Odławiać i odstawić do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na brązowo około 3-5 minut mieszając.
- Pomidory, pastę chilli, czosnek, chilli i cukier wymieszać w garnku.
- Doprawić do smaku sosem rybnym (2-4 łyżki), później pieprzem i solą.
- Dodać szklankę wody. Zagotować i gotować około 10-15 minut.
- Do powstałego sosu wrzucić kulki wołowe i gotować około 15 minut na małym ogniu.
- Dodać pokrojony (w długie kawałki około 2 cm) szczypior, wymieszać i gotować pod przykryciem około 5 minut.
Podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl