Dzisiaj jeden z prostszych przepisów, które znamy. W zasadzie najbardziej skomplikowana część to „kupić pęczek szpinaku wodnego czyli rau muong”. Z tego co się dowiedzieliśmy, to szpinak (zwany też wilcem wodnym) jest hodowany w Polsce, więc w zasadzie powinien być wszędzie dostępny. Ale nie jest 🙁 Dostaniecie go na pewno w sklepikach z azjatycką żywnością. Może kuchnie świata, ale te lubią zdzierać. W każdym razie w zwykłym warzywniaku nie spotkaliśmy.
A naprawdę warto spróbować, bo danie proste i przy okazji pyszne. Jako dodatek do mięsa lub tofu albo jedno z dań większej kolacji.
Przepis będzie trochę nietypowy. Nazwaliśmy go przepisem wielokrotnego wyboru. W zależności od upodobań smakowych będziecie mogli wybrać sposób, w jaki przygotujecie szpinak. A że możliwości wyboru w każdym kroku będzie kilka, to i ostatecznych wersji przepisu też może być wiele. Alternatywy oznaczyliśmy gwiazdkami *
Składniki:
- pęczek szpinaku (rau muong)
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 łyżki sosu sojowego/rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki wietnamskiej vegety
- 1 papryczka chili posiekana
- łyżka białego sezamu do przybrania/orzeszki ziemne grubo zmielone i przyprażone
Sposób przygotowania:
- Szpinak kroimy w 7-10 cm kawałki.
- *Zagotowujemy osoloną wodę i przez 30 sekund gotujemy szpinak.
- *Wyławiamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy.
- Rozgrzewamy na woku 2 łyżki oleju.
- Wrzucamy czosnek (*i chili), smażymy chwilę i dodajemy szpinak.
- Smażymy mieszając.
- Dodajemy sól, (*pieprz) (*wietnamską vegetę) i sos rybny (*sojowy). Mieszamy (*i dodajemy sos ostrygowy). Podajemy gorące (*posypane sezamem lub *orzeszkami)
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl