Gotowanie, wypieki, pizza, chleby…
Patrzymy na socialmedia naszych znajomych i widzimy, że naprawdę świat się zmienił 😉
My w sumie też jakoś tak zaczęliśmy piec. Gotowanie to normalna rzecz w naszym domu, ale za dużo ciast, bułek czy chlebów nie było. A teraz: chałka, ciasto, chałka, chałka na słodko, bułki… Dziwny czas nastał… 😉
I dzisiaj przepis na bułę drożdżową kanapkową: do burgera, kanapki ale też i na słodko – z masłem i konfiturą albo masłem z orzechowym.
My przetestowaliśmy wersję na słono i na słodko. Naprawdę daje radę. Nic się nie rozwala, sosy się ładnie wchłaniają, bułka też ładnie wyrasta. Tylko dajcie ciastu trochę czasu żeby odpoczęło po wyrabianiu i później kiedy jest już w kształcie bułek.
Bułki drożdżowe burgerowe
(6 dużych bułek)
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 10 g soli
- 10 g cukru
Do posmarowania/posypania: jajko roztrzepane z 3 łyżkami mleka i szczyptą soli, sezam
Kruszonka: 20 g mąki, 10 g cukru, 10 g masła
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko (nie gorące) mieszamy z drożdżami dokładnie.
- Dodajemy 3 łyżki mąki (z 500g) i cukier. Mieszamy dokładnie i zostawiamy na 15-20 minut w cieple.
- Po tym czasie dodajemy zaczyn do reszty składników i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z końcówką hak, około 15-20 minut.
- Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 30 minut.
- Zagniatamy chwilę, dzielimy na 6 części i formujemy bułki.
- Układamy na blaszce na papierze do pieczenia.
- Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem/kruszonką.
- Zostawiamy pod przykryciem na 15-20 minut.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni 25-40 minut (obserwujemy bułki, żeby się nie spaliły, ale muszą być przypieczone)
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Super pomysł, na pewno go wypróbuję! Ostatnio coraz częściej gotuję nowe potrawy, ponieważ sprawia mi to dużą przyjemność. Oprócz tego regularnie śledzę wiadomości spożywcze, aby wiedzieć, gdzie kupować składniki.