Lubicie czosnek? Jeżeli lubicie kuchnię azjatycką, to pewnie tak. Czosnek pochodzi z Azji i z tego względu jest nieodłącznym składnikiem miejscowych potraw. My lubimy czosnek w każdej postaci. Gorzej z zapachem po jego spożyciu, ale coś za coś 😉 Czosnek to nie tylko smak, ale też doskonała roślina lecznicza i killer infekcji. Warto o tym pamiętać przygotowując jedzenie – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Jakiś czas temu wypatrzyliśmy w naszym ulubionym sklepiku, dziwną roślinę, wyglądającą jak fasolka z pięknymi główkami na końcu. Przy bliższym poznaniu organoleptycznym okazało się, że to odmiana czosnku.
Odmiana, która bardzo lubi wołowinę 😉 Delikatna i aromatyczna.
Znajoma twierdzi, że mocno wydzielająca zapach przez skórę (po zjedzeniu) ale my takich objawów nie zaobserwowaliśmy.
Dziś – specjalnie dla Was – danie z czosnkiem.
Wołowina z łodygami czosnku i pak choi z woka
Składniki:
- 400 g wołowiny pokrojonej w małe kawałki
- 15 łodyżki czosnku
- 10 małych kapustek pak choi
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka wietnamskiej vegety
Sposób przygotowania:
- Z posiekanego czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, cukru i wietnamskiej vegety zrobić marynatę.
- Pokrojoną w niewielkie paki wołowinę zamarynować i odstawić na 2 godziny.
- Łodyżki czosnku pokroić na 2 lub 3 części.
- Pak choi pokroić na mniejsze kawałki.
- W woku mocno rozgrzać olej i wrzucić wołowinę. Smażyć 1 minutę.
- Zdjąć z woka.
- Do woka wlać 1 łyżkę oleju i smażyć łodyżki czosnku.
- Po chwili dodać pak choi i smażyć, aż warzywa zmiękną.
- Dodać wołowinę i smażyć 1 minutę.
Podawać z makaronem bun.
Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl
Pingback: Tofu z fasolką, pak choi i mlekiem kokosowym | Blog Slodkokwasna.pl